BNR a păstrat dobânda cheie pe 6,5%. „Riscuri crescute pentru activitatea economică se conturează în urma politicii comerciale a SUA și măsurilor de reacție ale altor state”

BNR a păstrat dobânda cheie pe 6,5%. „Riscuri crescute pentru activitatea economică se conturează în urma politicii comerciale a SUA și măsurilor de reacție ale altor state”
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale, Foto: BNR

Banca Națională a României a decis luni menținerea dobânzii de politică monetară la 6,5%, subliniind totodată incertitudinile acumulate.

„Riscurile și incertitudinile asociate perspectivei activității economice și evoluției inflației pe termen mediu sunt influențate de contextul internațional, în special din cauza politicii comerciale a Statelor Unite și reacțiilor altor țări”, conform comunicatului oficial emis împreună cu decizia monetary.

Consiliul de administrație al BNR a manifestat îngrijorare cu privire la deteriorarea mediului economic internațional, așa cum se menționează în comunicat.

Rata anuală a inflației a scăzut în ianuarie 2025 la 4,95%, comparativ cu 5,14% în decembrie 2024, însă a avut o ușoară creștere în februarie la 5,02%.

„Datele și analizele recente sugerează o încetinire semnificativă a creșterii economice în primul trimestru din 2025, indicând o dinamică anuală a PIB ce se aliniază cu cea din trimestrul anterior”, se precizează în document.

Astfel, în luna ianuarie 2025, ritmul de creștere anual al vânzărilor cu amănuntul a înregistrat o scădere importantă, iar serviciile către populație s-au diminuat ușor comparativ cu anul trecut, în timp ce volumul construcțiilor a avut o evoluție marcant pozitivă.

Producția industrială a înregistrat o contracție anuală, conform BNR, iar variația anuală a exporturilor de bunuri și servicii a fost mult mai modestă în comparație cu importurile, amplificând decalajul negativ dintre acestea.

Astfel, deficitul comercial a crescut rapid în termeni anuali în ianuarie 2025, deși deficitul de cont curent s-a atenuat datorită intrărilor substanțiale de fonduri europene sub formă de subvenții.

Leu întărit în februarie-martie, pe fondul deprecierii monedei americane

Pe piața muncii, rata șomajului BIM a înregistrat o ușoară scădere în primele două luni ale anului, după o menținere la 5,7% în semestrul II din 2024. Conform sondajelor, intențiile de angajare pentru trimestrul I 2025 au crescut, după două trimestre de scădere, iar deficitul de forță de muncă s-a corectat complet față de ultima parte a anului trecut.

Cursul de schimb leu/euro s-a stabilizat la mijlocul primului trimestru din 2025 și a rămas pe un nivel superior. În raport cu dolarul, leul a cunoscut o întărire semnificativă în februarie-martie, recuperând o parte din pierderile anterioare, ca rezultat al deprecierii accentuate a dolarului pe piețele internaționale.

Evaluările curente sugerează că rata anuală a inflației va continua să fluctueze în primul semestru din 2025, prevăzându-se o scădere în martie, dar cu o traiectorie mai ridicată decât prognozele anterioare, urmată de o creștere moderată în trimestrul II, influențată de efectele defavorabile ale prețurilor energiei și alimentelor din aceeași perioadă a anului trecut.

Incertitudini și riscuri semnificative provin din evoluția prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv legislația în domeniu, dar și din politicile comerciale adoptate de țările dezvoltate, cu impact asupra prețurilor materiilor prime și bunurilor intermediare și finale.

Incertitudini mari legate de politica fiscală și de venituri

Există incertitudini mari în legătură cu viitoarea politică fiscală și de venituri, din cauza impactului presupus al măsurilor fiscal-bugetare recente și a execuției bugetare din primele două luni, precum și nevoia de consolidare bugetară conform Planului bugetar-structural convenit.

De asemenea, este relevant modul în care politicile monetare ale BCE și Fed afectează economia, precum și poziția băncilor centrale din regiune.

Având în vedere evaluările și datele actuale, dar și nivelul ridicat al incertitudinilor, Consiliul de administrație al BNR a decis pe 7 aprilie 2025 să mențină rata dobânzii la 6,50% pe an, iar ratele pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și pentru facilitatea de depozit la 5,50% pe an. Totodată, s-au păstrat nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de credit.

Recomandari
Show Cookie Preferences