Beijingul a căutat dialog cu Trump, dar nu a fost primit. Acum se pregătește pentru un nou conflict comercial.

Beijingul a căutat dialog cu Trump, dar nu a fost primit. Acum se pregătește pentru un nou conflict comercial.
Donald Trump și Xi Jinping. FOTO: Susan Walsh / AP / Profimedia

În primele luni ale celui de-al doilea mandat al președintelui Trump, oficialii de la Beijing au încercat, fără succes, să afle care va fi abordarea administrației americane față de China. Cei care sperau la o comunicare eficientă cu Washingtonul au fost dezamăgiți.

Recenta decizie tarifară luată de Trump a generat din partea Beijingului un sentiment de frustrare și furie, conform unui articol din Wall Street Journal.

Până la acel moment, reacția Chinei fusese moderată. Vineri, Beijingul a echivalat tarifele suplimentare de 34% impuse de Trump și, pentru prima dată, a aplicat aceste taxe tuturor produselor americane, fără excepții. De asemenea, a restricționat exporturile către Statele Unite ale anumitor minerale rare și a inclus companiile americane pe liste negre, în cadrul unei anchete antitrust vizând operațiunile DuPont din China.

Răspunsul lui Trump la represaliile Beijingului a lăsat de înțeles că spirala conflictului se va agrava. Într-o postare pe rețelele sociale, el a menționat: „CHINA A JUCAT GREȘIT, AU INTRAT ÎN PANICĂ – SINGURUL LUCRU PE CARE NU-ȘI PERMITE SĂ FACĂ!”

Ciclul de represalii dintre cele două părți pare să nu aibă sfârșit, ceea ce face extrem de dificilă chiar și inițierea discuțiilor pe termen scurt.

În primele zile ale mandatului lui Trump, Beijingul a fost cu un optimism prudent. Xi Jinping a trimis un reprezentant de rang înalt la ceremonia de învestire a lui Trump, văzută ca o oportunitate pentru comunicări benefice.

Deși Trump a amenințat cu măsuri tarifare, el a evitat acest subiect în discursul inaugural.

Singurul aspect legat de China menționat atunci a fost referitor la retragerea Canalului Panama din subordinea chineză. Aceasta nu a schimbat percepția.

Trump a exprimat disponibilitatea de a ajunge la un acord cu China, iar Beijingul spera să discute despre achiziții mai mari de produse americane și mai multe investiții chineze în SUA.

Cu toate acestea, în săptămânile următoare, înalți oficiali chinezi s-au confruntat cu porțile închise în încercările lor de a deschide dialogul.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a solicitat o întâlnire cu consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, pe durata unei vizite în SUA, dar nu a reușit să stabilească contact.

„Aceasta semnalează o decuplare strategică de China.”

Imediat după anunțarea tarifelor suplimentare de 34% impuse de Trump, taxele medii aplicate produselor chinezești în SUA au ajuns la 76%, de peste 20 de ori mai mult decât înainte de începutul primului război comercial în 2018.

Un economist senior din Beijing a declarat că acest lucru reprezintă o declarație de „decuplare strategică” față de China, un termen folosit de fostul secretar de stat pentru Comerț, Robert Lighthizer. „Este posibil să găsim o cale de a negocia sub o astfel de presiune?”

Unii consilieri politici din China au remarcat confuzia din sistemul chinez față de creșterea tarifelor impuse de Trump, ceea ce pune la îndoială abilitățile Beijingului de a negocia eficient pentru a atenua presiunea asupra economiei.

„Administrația Trump are controlul agendei”, a afirmat Ryan Hass, fost oficial în administrația Obama și actual director al Centrului Chinezesc de la Brookings Institution din Washington. „Beijingul este într-o poziție reactivă.”

Motivul principal al acestei defensivități, conform surselor apropiate Beijingului, rezidă în dorința lui Xi de a nu apărea ca un negociator dispus să cedeze rapid.

„Trump și Xi sunt prinși într-un paradox al presiunii și al mândriei”, a explicat Craig Singleton, membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington. „Trump combină presiunea maximă cu deschideri diplomatice bruște, în timp ce Xi rămâne metodic și prudent.”

Dacă Xi se angajează imediat, își riscă imaginea de lider puternic.

Trump a sugerat posibilitatea unei întâlniri cu Xi într-un „viitor nu foarte îndepărtat”. Totuși, având în vedere presiunea tot mai mare din partea SUA, oficialii chinezi au comunicat că este puțin probabil ca Xi să viziteze SUA în curând.

Modificările tarifelor recente au surprins piețele, iar se estimează că exporturile Chinei către SUA vor reduce drastic.

Structura politică a Chinei nu este adaptată pentru a răspunde rapid la un lider ca Trump.

În timpul primului său mandat, fostul ambasador al Chinei la Washington, Cui Tiankai, a reușit să stabilească relații cu ginerele lui Trump, Jared Kushner, ajutând astfel la facilitarea negocierilor. Acum, însă, cu noua echipă, un astfel de canal nu a fost creat.

Actualul ambasador chinez la Washington, Xie Feng, a încercat fără succes să discute cu Elon Musk, astfel că Beijingul spera ca acest din urmă să modereze pozițiile dure din echipa lui Trump.

Imposibilitatea Beijingului de a se adapta la un stil de comunicare mai informal s-a dovedit a fi o provocare, în special având în vedere abordarea echipei Trump, care preferă să discute cu cei apropiați de Xi.

Surse apropiate deciziilor din Beijing afirmă că, atunci când consilierii lui Trump au sugerat colaborarea cu asistenți de top ai lui Xi, cum ar fi Cai Qi, Beijingul a renunțat din cauză că ar fi un risc politic inacceptabil.

„La marginea provocării”

Faptul că China nu părea să fie o prioritate majoră pentru Trump în primele sale luni a fost o surpriză pentru oficialii chinezi, care se așteptau la demararea rapidă a negocierilor.

După ce Trump a impus o majorare de 20% a tarifelor pe produsele chinezești, invocând problema fentanilului, oficialii chinezi au considerat că aceasta a fost doar o manevră pentru a pune presiune pe Beijing.

Xi a evitat să cedeze cerințelor, spre deosebire de liderii din Canada și Mexic.

Această abordare s-a bazat, de asemenea, pe convingerea că majorarea tarifelor va provoca inflație în SUA, iar acest lucru ar putea determina o reacție de revenire din partea lui Trump, conform surselor.

„În opinia guvernului chinez, SUA se izolează”, a spus Craig Allen, consilier principal al firmei de consultanță Cohen Group. „Ei consideră că SUA sunt pe calea greșită, iar China pe cea corectă.”

Tarifele impuse de Trump ar putea oferi Chinei oportunitatea de a valorifica tensiunea față de Washington, în special printre aliații tradiționali și partenerii comerciali.

Totuși, provocările sunt semnificative. Noile tarife ale SUA vor determina redirecționarea și mai multor produse chinezești către piețele din Europa și Asia, un lucru care îngrijorează liderii acestor regiuni.

Mai mult, sprijinul Chinei pentru Moscova în timpul invaziei acestora în Ucraina a condus la deteriorarea relațiilor cu Europa.

Levierul pierdut.

Conducerea lui Xi a considerat că problema Canalului Panama ar putea fi o monedă de schimb în negocierile așteptate cu administrația Trump.

În prezent, China se află într-o poziție desfavorizantă. În ultimele întâlniri, oficialii chinezi au indicat liderilor de afaceri americani că se opun ferm oricărei forme de „jaf comercial” și, în special, vânzărilor care ar putea compromite controlul Chinei asupra algoritmului TikTok.

Până acum, nu s-au purtat negocieri oficiale cu privire la TikTok sau alte chestiuni comerciale între Washington și Beijing, complicând astfel și mai mult situația.

Recomandari
Show Cookie Preferences