Prosumatorii au livrat 1,2 TWh de electricitate în rețea anul trecut / Valoarea acestei energii și beneficiarii ei

Prosumatorii au livrat 1,2 TWh de electricitate în rețea anul trecut / Valoarea acestei energii și beneficiarii ei
Prosumatorii primesc bani pentru energia livrată în rețea la 24 de luni de la facturare. Foto: Dreamstime

Potrivit Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie, capacitatea totală de producție a prosumatorilor a crescut semnificativ în anul precedent, de la 1,3 GW la 2,4 GW. Din panourile solare instalate pe acoperișuri, s-a livrat în rețeaua națională o cantitate de 1,2 TWh de energie, evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.

  • „Un aspect remarcabil este volumul considerabil de energie surplus injectată în rețea de toți prosumatorii din România în 2024, care, conform datelor ANRE, a ajuns la 1,2 TWh, reprezentând în jur de 2,5% din consumul național total. Această energie a fost distribuită exclusiv prin rețelele de joasă și medie tensiune și a fost consumată și facturată lunar de către furnizorii de energie către clienții locali. Energia a fost produsă și consumată în imediata vecinătate a transformatoarelor de joasă și medie tensiune din comunități”, se menționează într-un comunicat emis de asociație.

Conform prosumatorilor, această cantitate de electricitate are o valoare de peste 100 milioane de euro, echivalentă cu un credit pentru furnizori, deoarece aceștia achită energia prosumatorilor la un termen de 24 de luni de la facturare, conform legislației în vigoare.

  • „Furnizorii din România beneficiază de energie ieftină fără plăți imediate, având astfel o linie de credit mascată ce depășește 100 milioane de euro în 2024. România este unica țară din Europa ce utilizează acest mecanism de creditare a furnizorilor de energie. Cei care au conceput acest sistem pot fi mândri de realizările sale. În 2022, 2023 și 2024, prosumatorii români au oferit fără dobândă peste 150 milioane de euro furnizorilor de energie din țară.”

Compensările pentru prosumatori în țările vest-europene

În țările din vestul Europei, modalitățile de compensare pentru energia electrică excedentară injectată de prosumatori variază considerabil. Compensarea se efectuează lunar sau conform ciclui standard de facturare al furnizorului de energie.

  • „Mecanismul din România a fost „îmbunătățit” de ANRE în 2022, probabil la solicitarea furnizorilor de energie, permițând astfel „păstrarea energiei la dispoziția prosumatorilor” timp de 2 ani de la data facturării. Anumiți furnizori nu au emis facturi la timp cu intenție, fără a fi sancționați sever de ANRE, iar în prezent, unii prosumatori, clienți ai Electrica Furnizare, nu știu când vor primi compensațiile pentru energia furnizată”, se mai arată în comunicatul APCE.

Reprezentanții asociației subliniază că în Camera Deputaților există un proiect legislativ (PL-x 605/2023) ce preconizează plata lunară a facturilor pentru prosumatori. Proiectul a fost recent aprobat de Comisia de industrii și urmează să fie evaluat de Comisia economică și apoi votat în plen.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) solicită cu fermitate:

  • Adoptarea rapidă a PL-x 605/2023 și, implicit, asigurarea plății lunare pentru prosumatori;
  • Uniformizarea TVA la 9% pentru întreaga industrie fotovoltaică (inclusiv sisteme de stocare);
  • Garantarea unui tratament echitabil pentru prosumatori, ca membri esențiali ai tranziției energetice din România.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences