Trăim în realități paralele, căsătorindu-ne în bulele noastre informaționale, spune un demograf

Trăim în realități paralele, căsătorindu-ne în bulele noastre informaționale, spune un demograf
Tineri folosind telefoanele mobile (Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia)

„Trăim în realități paralele și, privind la alte țări, observ că nu doar că ne informăm din bule diferite, dar ne formăm relații sociale și căsătorim în interiorul acestor spații informaționale. Așadar, avem realități care concură, dar nu comunică între ele”, a declarat Robert Santa, sociolog și demograf, director de cercetare la Think Tank Rethink Romania.

Cercetătorul explică faptul că, în trecut, această situație nu era la fel de acută. „În trecut, afinitățile erau mult mai naturale. De exemplu, clasa muncitoare vota partide de stânga, iar cei din mediul urban se orientau mai mult către partide liberale, ceea ce genera clivaje politice predictibile. Din păcate, clivajul social menționat de președintele interimar nu este un fenomen exclusiv românesc și există multiple explicații, una dintre cele mai semnificative fiind segregarea spațiului informațional”, a adăugat Santa.

Aceste diviziuni sunt greu de remediate până când nu reconstrucem un spațiu informațional comun pentru întreaga populație. „Acum, este extrem de provocator să realizăm acest lucru”, a explicat el.

Diferențele ideologice între tinerii de sex feminin și masculin se accentuează

Cercetătorul a sugerat că o soluție eficientă ar fi colaborarea cu platformele tehnologice pentru a schimba algoritmii și a permite accesul la informații din diverse perspective. „În prezent, dacă ești din zona urbană, este probabil ca informațiile pe care le primești din alte bule să fie prezentate sub formă de meme-uri sau ironii, fără a exista o comunicare reală între bule în ceea ce privește preocupările și ideile. Debatele în societate care existau anterior, ce conduceau la compromisuri, sunt acum absente. Cred că social media ar trebui ajustată pentru a sparge această segregare”, a afirmat Robert Santa.

De asemenea, el a observat un aspect care a fost studiat în alte țări, dar care nu a fost analizat la noi cu suficientă atenție. „În rândul generației Z, în special la tinerii sub 30 de ani, se constată o diferențiere ideologică semnificativă între femeile tinere și bărbații tineri. Aceasta a fost observată la alegerile din SUA și se regăsește pe multe teme. Bărbații tineri au tendința de a fi mai conservatori, uneori chiar mai mult decât generația anterioară, în timp ce femeile adoptă o viziune mai progresistă. Această tendință se observă și în Vestul Europei, în Statele Unite și în mod accentuat în Coreea de Sud. Provocările sunt semnificative, deoarece afectează formarea familiilor”, a adăugat expertul.

Tinerii din SUA care sunt femei au o tendință de a susține candidații și politicile democratice, axându-se pe probleme precum egalitatea de gen, drepturile reproductive și preocupările ecologice. Pe de altă parte, tinerii bărbați sunt mai împărțiți sau mai înclinați să voteze pentru candidații republicani.

Totuși, cum a menționat Robert Santa, în România nu dispunem de date care să ne permită identificarea unor asemenea tendințe.

Recomandari
Show Cookie Preferences