FOTO | București în era comunistă: dezvoltare inspirată de Moscova. Povestea „Orașului neterminat”

FOTO | București în era comunistă: dezvoltare inspirată de Moscova. Povestea „Orașului neterminat”
1960 - Inaugurarea statuii lui Vladimir Ilici Lenin din fața clădirii Casei Scânteii (Casa Presei Libere). Credit: AGERPRES FOTO/ARHIVA

După venirea comuniștilor la putere, politica economică a devenit fundamentele pe care s-au construit nu numai Bucureștiul, ci întreaga națiune.

Comuniștii din România au adoptat modelul sovietic stalinist, care susținea că progresul unui stat depinde de dezvoltarea producției industriale, cu industria grea drept element central, în special în sectorul mașinilor.

Bucureștiul beneficia de o infrastructură industrială robustă și de un sistem feroviar care a facilitat expansiunea acestei industrii grele. Astfel, orașul a devenit principalul centru industrial al țării, prin înființarea marilor platforme industriale situate în estul și vestul metropolei, iar ulterior și în sud și nord. Istoricul și muzeograful Cezar Petre Buiumaci subliniază că în București erau reprezentate aproape toate ramurile industriale.

Aceasta a marcat începutul unui proces accelerat de industrializare, însoțit de o urbanizare forțată și de construcția de locuințe pentru „oamenii muncii”, care, conform partidului, „nu ar fi trebuit să parcurgă mai mult de 2 km până la locul de muncă”.

Află pe B365.ro detalii despre cum am ajuns să avem „orașul neterminat” în București.

Recomandari
Show Cookie Preferences