Producătorii din Statele Unite avertizează că tarifele impuse de Trump vor crește prețurile la încălțăminte sport, blugi și articole vestimentare

Conform avertismentelor grupurilor industriale din SUA, prețurile la pantofii sport, blugi și tricourile pentru copii ar putea crește semnificativ în această toamnă, dacă tarifele impuse de președintele Donald Trump vor intra în vigoare așa cum este planificat.
Potrivit American Apparel & Footwear Association, aproximativ 97% din hainele și încălțămintea vândute în SUA sunt importate, majoritatea provenind din Asia. Companii precum Walmart, Gap Inc., Lululemon și Nike își desfășoară cea mai mare parte a producției în aceste țări.
Tarifele impuse de președinte ca parte a unei politici de penalizare a fiecărei țări pentru dezechilibrele comerciale afectează sever aceste centre de producție. Astfel, produsele din China vor suporta tarife de cel puțin 54%, în timp ce Vietnamul și Cambodgia vor avea tarife de 46% și 49%, iar Bangladesh și Indonezia vor fi afectate cu tarife de 37% și 32%.
Colaborarea cu fabricile din străinătate a ajutat companiile americane să mențină costurile forței de muncă scăzute, însă nici ele, nici furnizorii externi nu pot suporta noi costuri atât de ridicate. Tarifele impuse afectează și alte țări precum India, Indonezia, Pakistan și Sri Lanka, lăsând fără alternative viabile de aprovizionare.
Steve Lamar, președintele și CEO-ul American Apparel & Footwear Association, a afirmat că, dacă aceste tarife vor continua, consumatorii vor resimți povara financiară.
Un alt grup de comerț, Footwear Distributors and Retailers of America, a estimat posibilele creșteri de prețuri pentru încălțăminte, semnalând că 99% din perechile de pantofi vândute în SUA sunt importate. De exemplu, cizmele de lucru din China, care costă în prezent 77 de dolari, ar putea ajunge la 115 dolari, iar pantofii de alergare din Vietnam, care costă 155 de dolari, ar putea să se vândă cu 220 de dolari.
Potrivit lui Matt Priest, președintele FDRA, familiile cu venituri modeste și zonele în care acestea își fac cumpărăturile vor suporta cel mai mult impactul. De exemplu, o pereche de pantofi pentru copii din China, care costă în prezent 26 de dolari, ar putea ajunge să coste 41 de dolari până în perioada de cumpărături pentru începerea școlii.
Tarifele impuse producătorilor de articole de modă afectează nu doar produsele finite, ci și materialele utilizate pentru fabricarea lor, ceea ce a surprins comercianții cu amănuntul și brandurile din SUA. Înainte de mandatul lui Trump, companiile au început să se îndepărteze de China din cauza tensiunilor comerciale și a preocupărilor legate de drepturile omului și de mediu.
Odată cu impozitarea produselor din China în 2018, acest proces s-a accelerat, rezultând o mutare a producției în alte țări asiatice. Lululemon, de exemplu, a raportat că 40% din produsele sale vestimentare au fost fabricate în Vietnam în ultimul an.
Branduri precum Nike, Levi-Strauss, Ralph Lauren, Gap Inc., Abercrombie & Fitch și VF Corporation, care deține Vans, The North Face și Timberland, au anunțat că au redus semnificativ dependența de furnizorii din China.
Steve Madden a anunțat că va reduce importurile din China cu până la 45% în acest an ca răspuns la amenințările tarifare ale lui Trump, având deja o rețea de fabrici în țări precum Cambodgia, Vietnam, Mexic și Brazilia.
Un raport al băncii Barclays a arătat că, în războiul tarifelor, comercianții cu amănuntul cu putere mare de negociere, un brand solid și aprovizionare limitată în Asia vor câștiga cele mai mult.
Retailerii de îmbrăcăminte și încălțăminte, cum ar fi Burlington, Ross Stores Inc. și TJX Companies, care operează T.J. Maxx și Marshalls, dar și Ralph Lauren și Dick’s Sporting Goods au fost menționați ca având avantaj competitiv.
Companiile care se confruntă cu cele mai mari dificultăți sunt cele cu putere de negociere limitată și expunere mare la piața asiatică, cum ar fi Gap Inc., Urban Outfitters și American Eagle Outfitters, conform aceluiași raport.