Un general chinez, influent în conducerea Partidului Comunist, a dispărut de la activitățile oficiale, generând întrebări cu privire la posibilele epurări din cadrul armatei.

Un general chinez, influent în conducerea Partidului Comunist, a dispărut de la activitățile oficiale, generând întrebări cu privire la posibilele epurări din cadrul armatei.
He Weidong. Credit line: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Generalul He Weidong, care ocupă o poziție de rang înalt în conducerea armatei Chinei, nu a fost văzut la evenimente publice timp de aproape trei săptămâni, sporind speculațiile despre o posibilă epurare orchestrată de liderul Xi Jinping în rândurile armatei, conform raportărilor CNN.

Având 67 de ani, He este numărul doi în armata lui Xi Jinping și are o relație strânsă cu liderul chinez.

Cu toate acestea, el a absentat de la un eveniment de PR al armatei, transmis de televiziunea de stat, dedicat plantării de copaci în Beijing, o tradiție de primăvară ce durează de peste patru decenii și la care participă generalii. Numele său nu a fost menționat în raportul agenției de știri de stat.

Zvonuri despre o posibilă anchetă împotriva lui He au început să circula în comunitatea disidentă chineză după reuniunile politice anuale care au avut loc luna trecută. De la ceremonia de închidere a legislaturii, pe 11 martie, He nu a mai apărut public.

Autoritățile chineze nu au oferit detalii clare privind situația generalului He.

La o conferință de presă din 27 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, a declarat că „nu există informații despre această chestiune și nu suntem la curent cu situația”.

Situația lui He rămâne neclară, având în vedere că este și membru al Politburo-ului Partidului Comunist, format din 24 de membri.

Trecerea a trei săptămâni fără apariții publice nu este neobișnuită pentru un general care nu are un rol public activ, existând totuși șanse ca să reapară.

Totuși, absența sa de la un eveniment anual bine planificat atrage atenția într-un sistem politic unde simbolismul joacă un rol esențial, subliniază CNN.

James Char, profesor asistent la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, subliniază importanța simbolică a prezenței unui vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale (CMC) la asemenea evenimente.

El menționează că, similar cu Congresele Partidului Comunist și întâlnirile politice majore, este esențial ca toți liderii cunoscuți să fie prezenți pentru a demonstra puterea și unitatea partidului.

Singurul alt membru al CMC absent la evenimentul de miercuri a fost amiralul Miao Hua, suspendat în noiembrie pentru „încălcări grave ale disciplinei”, adică corupție și lipsă de loialitate.

De asemenea, Char observă că absența lui He poate fi semnificativă, dar există posibile explicații alternative, cum ar fi exercițiile militare din jurul Taiwanului, la care ar fi putut participa în ultimele săptămâni.

Incepând cu marți, forțele combinate ale Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (APE) au desfășurat exerciții-surpriză aproape de Taiwan, simulând atacuri asupra insulei autoguvernate și lansând focuri reale.

He a fost comandantul Teatrului de Est în perioada 2019-2022, când a coordonat exerciții militare extinse, inclusiv lansarea de rachete în jurul Taiwanului ca reacție la vizita lui Nancy Pelosi în Taipei în august 2022.

O absență prelungită din viața publică nu indică întotdeauna probleme pentru oficialii chinezi, deoarece unii au reușit să reapară și să își reia activitățile. Este și cazul ministrului apărării, Dong Jun, care a fost investigat pentru corupție și a reapărut după o săptămână.

Epurări în rândul militarilor.

De la preluarea puterii, Xi a întărit controlul asupra celei mai mari armate din lume prin îndepărtarea generalilor din facțiunile rivale și recrutarea de aliați loiali.

După un deceniu de reforme structurale în cadrul Armatei Populare de Eliberare, Xi continuă să fie implicat în lupta sa împotriva corupției și a neloialității, având în vedere că se întoarce acum împotriva propriilor săi susținători.

Începând cu vara anului 2023, peste o duzină de oficiali de rang înalt din sistemul de apărare al Chinei au fost destituiți în urma unei epurări care a vizat în principal forțele nucleare și achizițiile de echipamente, inclusiv doi miniștri ai apărării care au fost promovați de Xi.

„Epurările repetate ale liderilor APE sugerează o neîncredere a lui Xi în ofițerii săi superiori. Constanta acestor îndepărtări, precum și amploarea corupției la vârf, impactează în mod evident moralul APE și, probabil, și capacitățile sale operaționale”, explică Drew Thompson, analist la RSIS, un institut de cercetare din Singapore.

Unii analiști subliniază totuși că armata chineză ar putea să fi început să se obișnuiască cu aceste epurări, continuând să își îndeplinească sarcinile zilnice.

„Epurările nu înseamnă neapărat că APE a renunțat la pregătire. Aceste măsuri pot, de asemenea, să servească drept stimulent pentru armată să își îmbunătățească performanța, deoarece soluția pentru a evita epurările este să asculți directivele partidului și să fii pregătit pentru conflict”, concluzionează Collin Koh, alt cercetător la RSIS.

Recomandari
Show Cookie Preferences