Prosumatori în clădiri de apartamente / Cum să utilizăm electricitatea generată pe acoperișurile imobilelor

Prosumatori în clădiri de apartamente / Cum să utilizăm electricitatea generată pe acoperișurile imobilelor
Panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor. Sursa foto: PPC

În România, fenomenul prosumatorilor a crescut semnificativ în ultimii ani, dar, în prezent, energia regenerată poate fi folosită doar de către cei care locuiesc în case. Conform legislației actuale, electricitatea produsă pe acoperișurile clădirilor de apartamente este destinată exclusiv utilizării în spațiile comune, cum ar fi iluminatul scării sau funcționarea liftului. Ministerul Energiei a propus un proiect de ordonanță ce vizează formarea comunităților de energie, permițând locuitorilor de la blocuri să beneficieze de energia fotovoltaică prin organizarea într-o astfel de comunitate.

În Uniunea Europeană, sunt înregistrate peste 9.000 de comunități de energie, implicând aproape 1 milion de persoane.

„Observăm că membrii acestor comunități se bucură de facturi reduse la energie, pot încălzi și răci locuințele cu energie regenerabilă, iar acest model generează o întreagă economie în jurul acestor comunități”, a afirmat Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, în cadrul unei dezbateri dedicate comunităților de energie.

România se află în întârziere în acest domeniu, iar Comisia Europeană a demarat o acțiune de infringement împotriva țării noastre pentru neimplementarea în legislația națională a unei directive ce include și constituirea comunităților de energie.

Ministerul Energiei a prezentat la mijlocul lunii martie un proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică.

„Ministerul Energiei își propune să promoveze două tipuri de comunități de energie: cele din condominii și cele localizate în zonele rurale, unde nu există acces la rețea și se poate forma o microrețea. Acestea sunt prioritățile noastre, dar suntem deschiși la discuții viitoare pentru alte modele”, a declarat Sorin Elisei, director în cadrul Ministerului Energiei.

Deoarece aceste comunități vor beneficia de unele facilități fiscale, discuțiile cu Ministerul Finanțelor se desfășoară cu dificultate.

„Pentru proiectul de ordonanță de urgență pe care l-am propus, avem doar patru avize din 13 necesare de la ministere. Facem eforturi pentru a accelera procesul, dar în ceea ce privește scutirile si facilitățile, este important să discutăm cu Ministerul Finanțelor pentru a nu afecta echilibrul bugetar”, a adăugat Elisei.

El a menționat că anumite comunități de energie, cum ar fi cele din zonele rurale cu sistem de distribuție închis, condominiile și organizațiile non-guvernamentale constituite ca comunități de energie, vor fi exceptate de la obligațiile de licențiere.

ANRE: Ansamblurile rezidențiale visează să devină comunități de energie, dar lipsesc cadrul legal

Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a subliniat necesitatea urgentării procesului legislativ pentru stabilirea acestor comunități de energie. Acest lucru este necesar nu doar din obligația de a implementa directiva până în luna mai, ci și pentru că există deja comunități de energie ce doresc să se dezvolte, dar nu au un cadru legal adecvat.

„Cu toate că în Europa sunt 9.000 de comunități de energie regenerabilă, în România numărul acestora este extrem de redus, iar măsurile trebuie să fie implementate rapid”, a adăugat Alicuș.

Acesta a evidențiat progresele rapide ale sectorului, amintind că în 2018, prosumatorii nu aveau un cadru legal pentru funcționare, iar acum există peste 200.000 de astfel de mici producători.

  • „În mod similar, comunitățile de energie nu sunt reglementate legal. De exemplu, investitori care dezvoltă ansambluri rezidențiale cu panouri fotovoltaice de până la 1 MW, care alimentează pompe de căldură pentru căldura apartamentelor, întâmpină dificultăți în emiterea facturilor către consumatori din lipsă de cadrul legal. Este regretabil, deoarece risipim potențialul energiei regenerabile și există riscul de penalizare pentru neîndeplinirea obligațiilor statuate în directivă. Trebuie să adoptăm măsuri, chiar și mici, încurajând comunitățile din clădiri, deoarece acesta este un pas mai simplu.

Asociațiile de proprietari pot deveni prosumatori cu sprijin de la stat

În acest context, Ministerul Energiei a lansat inițiativa „Urban Up”, care se preconizează că va începe anul acesta, o inițiativă similară cu programul Casa Verde, dar destinată asociațiilor de proprietari de apartamente.

Prin acest program, asociațiile de proprietari vor beneficia de o sumă de 100.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences