Autoritățile israeliene dezvăluie pierderile suferite de forțele armate în conflictul din Gaza. Mii de militari necesită suport psihologic

Aproximativ 16.500 de soldați israelieni au solicitat tratamente pentru răni fizice sau traume psihologice în urma războiului din Fâșia Gaza, care durează de un an și jumătate, conform unei declarații de duminică a Ministerului Apărării din Israel, citată de agenția DPA.
Bilanțul victimelor în rândul militarilor israelieni arată că mai mult de 400 au decedat, în jur de 9.200 au suferit răni, iar circa 7.300 au avut nevoie de tratament psihologic. Limur Luria, responsabilul departamentului de reabilitare din Ministerul Apărării, a menționat că aceștia au fost afectați de probleme precum stres post-traumatic, atacuri de panică și depresie.
Pentru a ajuta soldații afectați și familiile lor, armata israeliană a implementat o linie telefonică specială dedicată celor ce suferă de traume psihologice, având ca scop principal prevenirea sinuciderilor.
Atacul efectuat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023 a dus la moartea a 1.210 persoane în rândul israelienilor, majoritatea civili. Acest eveniment a generat represalii din partea armatei israeliene, care a dus la un război în urma căruia au fost raportate cel puțin 50.000 de decese și peste 111.000 de răniți în Fâșia Gaza, majoritatea fiind civili palestinieni, inclusiv femei și copii, contribuind la o criză umanitară severă, conform Ministerului Sănătății din Gaza, informații validate de ONU.
Un acord de încetare a focului convenit cu Hamas a fost anulat de Israel la mijlocul lunii martie, când forțele israeliene au reluat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.
Pe durata primei părți a acordului de încetare a focului, care s-a finalizat pe 1 martie, Hamas a predat Israelului 33 de ostatici, dintre care 8 erau decedați. În schimb, Israel a eliberat aproximativ 1.800 de prizonieri palestinieni, însă de atunci negocierile au stagnat.
Hamas a solicitat continuarea acordului prin trecerea la a doua etapă, care presupune o încetare permanentă a focului, retragerea Israelului din Fâșia Gaza, redeschiderea punctelor de trecere pentru ajutoare umanitare și eliberarea ostaticilor rămași.
Pe de altă parte, Israel a cerut extinderea primei etape a acordului până la mijlocul lunii aprilie, condiționând trecerea la următoarea etapă de eliberarea a 59 de ostatici în continuare deținuți de Hamas (din care se estimează că 35 sunt decedați) și dezarmarea grupului palestinian, cereri ce nu au fost acceptate de Hamas, ducând astfel la ruptura armistițiului și reluarea operațiunilor militare pe 17 martie.
Noua administrație americană sub conducerea lui Donald Trump a propus un plan prin care Statele Unite să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, propunând în același timp expulzarea populației palestiniene din acest teritoriu. Planul a fost considerat de ONU ca o acțiune de „purificare etnică” și a fost respins de numeroase țări din Occident și din lumea arabă, inclusiv Egipt și Iordania.