Controverse online după vernisajul unei expoziţii în Capitală: „De când a devenit acceptabil să îmbraci simboluri extremiste?” / Reacțiile curatorului

O expoziţie a artistului Sorin Tara, găzduită de H’Art Gallery în spaţiul Malmaison din Bucureşti, a stârnit ample reacţii pe reţelele sociale. Utilizatorii au manifestat „dezgust” faţă de lucrările sale ce includ simboluri controversate, considerând că acestea „îndeamnă la ură, violenţă şi exterminare”, conform surselor de presă. Dan Popescu, curatorul expoziţiei, a ieşit în apărarea artistului, în timp ce Comunitatea Artiştilor şi Artistelor din Malmaison a declarat că nu este direct responsabilă pentru selecţia sau conţinutul proiectelor prezentate în galeriile individuale.
„Dezgustător şi extrem de periculos: artă cu tentă antisemită, prezentată de un „artist” care poartă simboluri extremiste, la vernisaj, îndemnând clar la ură, violenţă şi exterminare. Aceasta nu este libertate de expresie, ci o manifestare violentă şi extremistă”, a comentat un utilizator pe Facebook.
„Tara von Neudorf (n. 1974) revine cu o expoziţie provocatoare ce aduce în discuţie atât istoria mondială cât şi pe cea românească, punându-le pe un piedestal al infamiei şi grotescului. O abordare demitizantă constituie un adevărat test pentru orice societate deschisă. Capacitatea de a reflecta critic asupra propriei istorii, de a nu se lăsa prinsă în iluzii utopice, arată o libertate de gândire exersată până la ultimele sale limite. Dacă, în urma acestei reflecţii, societatea nu te copleşeşte, înseamnă că putem vorbi despre o comunitate viabilă, unde nu totul este pierdut. Arta lui Tara este un demers continuu de elucidare a istoriei, a naraţiunilor colective care ne-au marcat trecutul şi ne provoacă confuzii în prezent”, se menţionează în textul curatorial.
Declarațiile curatorului: „E un tricky care pune la încercare toate ideologiile prin umor”
Cu titlul provocator „Istoria la p… goală”, expoziţia „nu se referă la organul sexual, ci la demascare”, a explicat Dan Popescu, curatorul expoziţiei.
Iulia Bădilaş a exprimat pe Facebook opinia sa despre expoziţie şi interacţiunea cu artistul: „Înţeleg că artistul doreşte să fie controversat, dar care este graniţa între un „artist” provocator şi un „naţionalist extremist”? (…) De când a devenit din nou acceptabil să apari în public cu simboluri extremiste, fiind aplaudat?”
„Această expoziţie ar trebui interzisă”, au cerut mai multe persoane, solicitând ca Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării să fie notificaţi.
„Nu din lucrările lui Tara se degradează societatea, ci din reacţiile oamenilor care urmează ca oile sugestiile exprimate de o singură persoană, după o interacţiune emoţională intensă”, a comentat Oana Balaci.
Dan Popescu, curatorul expoziţiei, a afirmat: „Tara nu este extremist, nu este propagandist, nu se aliniază unor ideologii. Este un artist provocator care chestiona cu umor toate tipurile de ideologii faţă de care oamenii se ataşează cu o reverenţă excesivă”.
Atelierele Malmaison: „Ne distanţăm de expoziţie”
Comunitatea Artiştilor şi Artistelor din Malmaison a emis un comunicat în care menţionează că „nu este responsabilă în mod direct pentru selecţia sau conţinutul proiectelor din galeriile individuale situate în spaţiul Malmaison. Ne delimităm clar de expoziţie, ne opunem utilizării simbolurilor istorice controversate, folosite în scop provocator, considerând această abordare ca fiind superficială şi lipsită de responsabilitate. Acest tip de abordare nu se aliniază cu standardele unui spaţiu public care îşi propune să fie deschis, incluziv şi sigur pentru toţi.”