Peste 50 de țări intenționează să negocieze cu SUA privind taxele vamale, afirmă un consilier de la Casa Albă.

Peste 50 de țări intenționează să negocieze cu SUA privind taxele vamale, afirmă un consilier de la Casa Albă.
Kevin A. Hassett la Casa Albă Foto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Conform declarațiilor consilierului economic al Casei Albe, Kevin Hassett, mai mult de 50 de națiuni au inițiat contactele cu SUA pentru a discuta despre impozitele vamale, conform informațiilor transmise de agențiile AFP și Reuters.

Președintele american Donald Trump a făcut publică miercuri o serie de taxe vamale, incluzând o taxă de bază de 10%. Pe lângă aceasta, pentru numeroase țări, vor exista taxe vamale adiționale în funcție de impozitarea importurilor din SUA și de excedentul comercial. De exemplu, produsele provenind din Uniunea Europeană vor suporta taxe vamale de 20%, în timp ce cele din China vor fi impozitate cu 34%.

În ceea ce privește oțelul, aluminiul, vehiculele și piesele din industria auto, SUA va aplica o taxă vamală de 25%. Ordinul emis de Trump permite exceptarea mai multor categorii de produse, inclusiv petrol, gaze, alte resurse naturale și semiconductori. Lista noilor taxe vamale nu include Rusia, Belarus, Cuba și Coreea de Nord, în contextul în care aceste țări sunt afectate de sancțiuni severe și au relații comerciale limitate cu Statele Unite.

Țările care solicită negocieri „fac acest lucru deoarece conștientizează că vor suporta o parte semnificativă din aceste taxe”, a declarat consilierul economic la postul ABC. El a respins teoria conform căreia Trump a instituit aceste taxe pentru a destabiliza piețele financiare și a determina Rezerva Federală să reducă rata dobânzii. De asemenea, el a contestat ideea că noile taxe vamale vor afecta în principal economia americană, afirmând că „nu consider că vom observa un impact major asupra consumatorilor din SUA”.

Cu toate acestea, majoritatea economiștilor prevăd că aceste taxe noi impuse produselor importate vor contribui la o accelerare a inflației și vor reduce puterea de consum.

„Există posibilitatea unor creșteri de prețuri”, a recunoscut și consilierul Kevin Hassett, subliniind însă motivele din spatele acestor taxe vamale, cum ar fi „asigurarea unui tratament echitabil pentru muncitorii americani”, protejarea acestora de concurența neloială, reducerea deficitului comercial masiv al SUA și reindustrializarea economiei, care a pierdut multe capacități productive din cauza globalizării și liberalizării comerțului internațional.

Întrebat de ce Rusia nu este inclusă pe lista țărilor supuse taxării, consilierul lui Trump a menționat discuțiile active între Moscova și Kiev privind încheierea conflictului din Ucraina, afirmând că „cred că președintele a decis să nu amestece aceste două chestiuni”, dar a subliniat că aceasta nu înseamnă că Rusia va beneficia de un statut diferit.

Recomandari
Show Cookie Preferences