Protocol pentru dezvoltarea dronelor 100% românești
Pe data de 5 noiembrie 2024, ministrul Cercetării, Bogdan-Gruia Ivan, și ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, au semnat un protocol de colaborare destinat cercetării științifice și dezvoltării tehnologice, având ca scop crearea primei drone românești.
Semnarea protocolului a avut loc la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS), care este sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
INCAS este un lider regional în domeniul științelor aerospațiale din România, având o tradiție de 75 de ani în ingineria aerospațială, fizica fluidelor și aerodinamica aplicată, beneficiind de o infrastructură strategică esențială pentru țară.
- „Astăzi am pus bazele primului program integrat pentru dezvoltarea dronei românești. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, INCAS și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vor colabora în acest parteneriat, de la concept până la implementarea soluțiilor tehnologice în economia națională.
- Am inclus toate aspectele necesare, cum ar fi proprietatea intelectuală și brevetele, și ne vom orienta spre piață pentru a progresa eficient.
- Acest protocol marchează o nouă etapă în cercetarea aerospațială din România”, a declarat ministrul Bogdan-Gruia Ivan.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a adăugat că prototipul de dronă ar putea fi transformate într-un produs industrializat, realizat în fabricile din sectorul de apărare din România, cu potențial de investiții atât din capital de stat, cât și din sectorul privat.
- „Există deja numeroși actori care dezvolta componente ale dronelor sau care asamblează diverse prototipuri. Tipologiile de drone utilizate actualmente în industria de apărare sunt variate.
- Ne dorim să avem drone românești, dotate cu software creat în România”, a declarat Oprea.
El a menționat că, în maximum un an, ar putea demara și producția de serie a dronelor românești, care ar putea fi utilizate atât în agricultură, cât și în alte domenii civile.
Protocolul stabilit de cei doi miniștri definește un mecanism pentru identificarea cerințelor organizațiilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate și pentru abordarea acestora prin expertiză, tehnologii locale disponibile și infrastructura de cercetare-dezvoltare, atât în sectorul public, cât și în cel privat.
În cadrul colaborării, se vor utiliza instrumente de finanțare disponibile prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), care vor sprijini companiile inovatoare să integreze și să aplice rezultatele obținute pentru a spori competitivitatea, conform MCID.
Primul domeniu de dezvoltare tehnologică se va concentra pe crearea unei soluții complete pentru „Capabilitate aeriană fără pilot uman la bord, din categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance) și cu utilizare duală”. Această soluție va include cel puțin două UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) și toate echipamentele necesare pentru controlul și gestionarea tehnică a zborurilor.
Un alt domeniu vizat va fi dezvoltarea de soluții pentru „Conversia muniției clasice în sisteme aeriene autonome (Loitering munition)”. Acest aspect va impune utilizarea de UAV-uri cu aripă fixă și rotativă, împreună cu toate elementele necesare pentru operarea acestora (lansare și control al traiectoriei).
De asemenea, se va dezvolta o soluție pentru „Capabilitate maritimă multi-rol și multi-vehicul fără pilot uman la bord”, care va include toate componentele necesare pentru funcționarea acestor sisteme (lansare și control).
Pentru cercetarea și dezvoltarea activităților necesare acoperirii unui nivel de maturitate tehnologică TRL 4-8, MCID va direcționa fonduri prin intermediul instrumentelor din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (PNCDI IV) 2021-2027.