Psiholog: Cuplurile cu relații de succes obișnuiesc să facă 5 activități în weekend

Psiholog: Cuplurile cu relații de succes obișnuiesc să facă 5 activități în weekend
Cuplu. Foto: Shutterstock

Cei care lucrează cu normă întreagă știu cât de complicat este să echilibrezi viața profesională cu cea personală. Adăugând o relație în ecuație, provocările devin și mai mari, subliniază psihologul Mark Travers într-un articol publicat de o publicație de specialitate.

Travers, specialist în studii de cuplu și căsătorit personal, afirmă că a experimentat aceste dificultăți și a învățat cât de esențial este să ne concentrăm asupra modului în care ne petrecem timpul, în special în weekend.

În acest context, el oferă cinci sugestii despre cum cuplurile fericite își organizează timpul liber.

Cuplurile fericite își lasă telefoanele într-un sertar în weekend

Dacă un cuplu petrece mult timp împreună, dar este constant distrat de telefoane, mesaje sau rețele sociale, va avea tendința de a fi mai puțin satisfăcut decât un alt cuplu care se bucură de momentele petrecute fără tehnologii.

Astfel, este esențial să găsești timp pentru a te conecta fără distrageri tehnologice. Activitățile nu trebuie să fie elaborate; prezența contează cel mai mult.

„Poate fi o cafea liniștită dimineața pentru a discuta gândurile, o plimbare relaxantă sau o cină cu vin – atâta timp cât telefoanele și laptopurile sunt departe”, sugerează Travers.

Practicarea „jocului paralel”

După o săptămână stresantă, este normal să simți nevoia de singurătate. Totuși, este uneori complicat să alegi între „timp pentru mine” și „timp pentru noi”.

O abordare eficientă este „jocul paralel”, un concept din psihologia copilului. Aceasta implică desfășurarea activităților preferate în paralel, dar în aceeași încăpere.

De exemplu, unul dintre parteneri poate citi pe canapea, în timp ce celălalt admiră ziarul; nu interacționează direct, dar își împărtășesc un spațiu comun și se relaxează.

„Este un mod de a spune: ‘Te iubesc, dar am nevoie de timp pentru mine. Haide să facem asta împreună’”, explică Travers.

Partenerii dezvoltă obiceiuri comune

Obiceiurile comune sunt fundamentale pentru o relație sănătoasă. Revenirea acasă la partener, știind că weekendul aduce activități familiari, este reconfortant.

Cercetările indică faptul că obiceiurile comune ajută cuplurile să-și construiască o viață care îmbină schimbarea cu stabilitatea. Astfel, identitatea comună se împletește cu cea individuală, oferind un ancoraj în fața haosului.

„Cum anume se desfășoară aceste obiceiuri depinde de voi. Nu evitați activitățile considerate ‘siropoase’. Poate fi vorba de clătite în diminețile de duminică sau o seară de jocuri cu un pahar de vin, planificând săptămâna în timp ce ascultați muzica preferată”, recomandă psihologul.

Înscriu și intimitatea în programul lor

Studiile sugerează că relațiile cu o viață sexuală satisfăcătoare sunt mai fericite. Totuși, weekendurile pot deveni la fel de aglomerate ca săptămâna de muncă, lăsând puțin timp pentru intimitate.

„Prin urmare, planificarea intimității poate aduce beneficii. Mulți consideră că afectează spontaneitatea, dar de fapt reduce stresul de a aștepta ca lucrurile să se întâmple de la sine”, precizează Travers.

„Este o modalitate excelentă pentru cupluri de a se reconecta, eliminând distragerile amplificate de stresul profesional. Așadar, stabiliți un moment special”, concluzionează expertul.

Râd împreună

Conform studiilor, spiritul ludic este un instrument eficient pentru întărirea relației. Râsul poate îmbunătăți satisfacția relațională, reduce conflictele și sparge rutina care ar putea deveni frustrantă.

În timpul săptămânii, ne confruntăm cu stresul, dar weekendurile sunt o oportunitate de a lăsa deoparte grijile. Comportamentele jucăușe ne ajută să ne reconectăm la bucuria copilărească, adesea îngropată sub responsabilități.

„Caută deliberat momente de bucurie. Poate un joc de trivia cu reguli haioase sau un concurs de dans. Nu există o cale greșită de a te distra, iar cel mai probabil știi deja cum să-ți faci partenerul să zâmbească. Tot ce trebuie să faci este să nu uiți să o faci”, concluzionează psihologul.

Travers este doctor în psihologie și a absolvit Universitatea Cornell și Universitatea Boulder din Colorado. Acesta este psiholog principal la o companie de telemedicină ce oferă servicii de psihoterapie. De asemenea, este administrator al unei platforme dedicate sănătății mintale.

Recomandari
Show Cookie Preferences