Bancherii de la JP Morgan recomandă investiții în Europa, ca reacție la Trump

Patrick Thompson, membru al boardului JP Morgan pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a afirmat la Londra că Europa se dovedește a fi cea mai „stabilă și previzibilă” regiune pentru investițiile pe termen lung.
Thompson a declarat că „piața europeană câștigă popularitate în rândul investitorilor instituționali”, menționând că politicile fiscale comune și stimulentele pentru fondurile de pensii atrag capital din SUA.
Potrivit șefului băncii americane de investiții, Europa devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori, după o perioadă de concentrarea a acestora pe piața americană, notează publicația elenă Naftemporiki.
Impactul politicilor lui Trump asupra pieței
După o dată de intensă concentrarea pe piața bursieră americană, în special datorită tehnologiilor avansate, Europa reîși drept o destinație atractivă pentru investitori, indicele Euro Stoxx 50 având o creștere de 10% în acest an, spre deosebire de S&P 500 care a scăzut cu 0,64%.
De la preluarea mandatului de către Trump, au apărut incertitudini legate de creșterea economică globală, în special din cauza tarifelor impuse asupra Chinei, care ulterior au fost relaxate.
Totodată, piețele financiare sunt neliniștite în urma aprobării de către Camera Reprezentanților a planului de reformă fiscală al lui Trump, investitorii temându-se de un deficit bugetar tot mai mare în SUA, ce ar putea afecta negativ statutul dolarului.
Randamentele obligațiunilor guvernamentale americane pe termen lung au înregistrat o creștere, ceea ce determină SUA să abordeze costuri mai mari la împrumuturi.
Randamentele pentru obligațiunile de 30 de ani au crescut la 5,15%, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani, iar dolarul se află sub presiuni semnificative, lăsând întrebări cu privire la viitorul său ca monedă de rezervă.
Semnale de alarmă privind economia americană
În plus, retrogradarea ratingului de credit al SUA de către Moody’s a intensificat îngrijorările investitorilor cu privire la faptul dacă obligațiunile guvernamentale americane mai pot fi considerate „refugii sigure”.
Priya Mishra, manager de portofoliu la JP Morgan, a menționat pentru Bloomberg că piața obligațiunilor este un „semnal de avertizare” pe care decidenții nu îl pot ignora. Datoria națională a SUA a ajuns la peste 36 de trilioane de dolari, reprezentând aproximativ 120% din PIB.
Se estimează că anul acesta, doar povara dobânzilor statului va depăși 880 de miliarde de dolari, mai mult decât bugetul total al apărării.
Planul fiscal propus de Trump preconizează reduceri de impozite, în principal pentru cei bogați, în timp ce persoanele cu venituri mici beneficiază într-o măsură limitată. Observatori avertizează că gospodăriile mai sărace ar putea suporta cele mai mari pierderi din cauza acestor măsuri.
Reducerea fiscală dorită de Trump ar putea exacerba datoria națională. Experții îi amintesc pe investitori de precedentul similar din anii 1990, când creșterea randamentelor obligațiunilor a obligat administrația Clinton să implementeze reforme.
Diversificarea în Europa
Firmele de investiții, cum ar fi JP Morgan, își diversifică portofoliile și consideră Europa un „loc foarte atractiv pentru investiții”. Aceasta se traduce printr-un interes crescut din partea managerilor de fonduri pentru produsele de investiții din Europa.
Karen Ward, șefa departamentului de strategie de piață pentru Europa la JP Morgan, susține că deși în trecut au fost prea optimiste estimările pentru Statele Unite și prea pesimiste pentru Europa, există acum oportunități semnificative în Germania datorită programului de investiții în apărare și infrastructură.
De asemenea, conducerea JP Morgan subliniază că, pe lângă planurile de investiții, un factor cheie al creșterii va fi economiile considerabile ale europenilor, favorizând domenii variate precum sectorul bancar, tehnologia și companiile cu capitalizare mică.
Într-un context marcat de schimbări globale și instabilitate, Patrick Thompson a subliniat importanța unei abordări active în managementul investițiilor, deoarece modelele din trecut nu garantează același succes în viitor.