Reîntâlnirea emoționantă dintre o mamă și fiica sa dispărută, după 44 de ani de căutări. „Nu există nimic care să repare pierderea”

Povestea mamei din Coreea de Sud, care își caută fiica dispărută de 44 de ani, a fost adusă în atenția publicului de către BBC.
Ultima amintire a Han Tae-soon legată de fiica sa, Kyung-ha, datează din mai 1975, în locuința lor din Seul. Atunci, în timp ce se pregătea să meargă la piață, a invitat-o pe fată să o însoțească, dar aceasta a refuzat, dorind să se joace cu prietenii. La întoarcere, a descoperit că fata dispăruse.
De-a lungul decadelor, Han Tae-soon și soțul său au mers la secții de poliție și la orfelinate, au distribuit pliante și au apărut în emisiuni TV pentru a solicita informații despre fiica lor.
Femeia a împărtășit cu BBC că și-a căutat fiica pe străzi până când și-a pierdut toate cele 10 unghii de la picioare.
În 2019, când mama s-a alăturat unui grup care conectează persoanele adoptate coreene din străinătate cu părinții lor biologici prin teste ADN, Han Tae-soon a aflat că fiica sa a fost adoptată.
Kyung-ha, care s-a numit ulterior Laurie Bender, lucra ca asistentă medicală în California. Potrivit lui Han Tae-soon, ea a fost răpită, dusă la un orfelinat și trimisă ilegal în SUA pentru a fi crescută de o altă familie.
Cele două s-au reunit după 44 de ani la Seul.
Regăsirea lor poate fi urmărită începând cu minutul 21 și 55 de secunde.
Acțiune în instanță împotriva guvernului pentru neglijență
Han a anunțat că va acționa în judecată guvernul sud-coreean pentru că nu a oprit adoptarea fiicei sale. Ea se numără printre sutele de persoane care au formulat recent acuzații privind fraude, adopții ilegale, răpiri și trafic de persoane în cadrul controversatului sistem de adopții internaționale din Coreea de Sud.
La vârsta de 71 de ani, Han a afirmat pentru BBC că este determinată să facă guvernul să-și asume responsabilitatea.
„Am risipit 44 de ani din viața mea căutându-o. Dar, în toate aceste decenii, cineva mi-a cerut vreodată scuze? Niciodată. Nici măcar o dată”, a declarat ea.
Cu toate că fiica sa a fost regăsită, trauma persistă. Han studiază zilnic limba engleză pentru a putea comunica mai bine cu fiica sa, însă bariera lingvistică și distanța afectează relația lor, arată BBC.
„Chiar dacă mi-am regăsit fiica, nu simt că am găsit-o cu adevărat. Știu doar unde se află, însă ce valoare are dacă nu putem comunica? Viața mea a fost distrusă... Niciun ban nu poate repara ceea ce am pierdut”, a declarat ea.
Cazuri frecvente de adopții ilegale
Coreea de Sud a trimis un număr fără precedent de copii în străinătate pentru adopție, de-a lungul unei perioade îndelungate, reprezentând o problemă serioasă. De la începerile programului de adopții internaționale în anii 1950, între 170.000 și 200.000 de copii au fost adoptați, majoritatea în țări occidentale.
În martie, o anchetă istorică a relevat că guvernele anterioare au comis abuzuri în privința drepturilor omului prin lipsa de supraveghere, permițând agențiilor private să „exporte în masă” copii pentru profit.
Experții susțin că aceste descoperiri pot da naștere unor noi procese împotriva autorităților. Cazul lui Han Tae-soon urmează să fie judecat luna viitoare.