PwC Tax Talks: Condițiile pentru distribuirea dividendelor de către companii în 2023

PwC Tax Talks: Condițiile pentru distribuirea dividendelor de către companii în 2023
PwC Tax Talks, Foto: PwC România

Departamentele financiare finalizează ultimele detalii ale situațiilor financiare pentru 2023, iar discuțiile din cadrul Consiliului de Administrație și Adunării Generale a Acționarilor se concentrează asupra opțiunii de distribuire a dividendelor, indiferent dacă societățile au înregistrat profit sau pierdere. Aspectele legale și fiscale relevante în aceste situații au fost dezbătute la PwC Tax Talks de Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias, Cristina Păduraru, Partener D&B David și Baias, și Cristina Fuioagă, Director PwC România.

Urmăriți PwC Tax Talks pentru mai multe informații.

Câteva declarații importante:

Conform legii, definiția unui profit nu este foarte clară, stipulând doar că dividendele pot fi distribuite din profituri stabilite conform legislației. O întrebare frecventă este dacă o societate poate distribui dividende din profitul exercițiului financiar 2023 în contextul pierderilor reportate din anii anteriori. Distribuirea dividendelor este posibilă în măsura în care pierderile sunt acoperite fie din profiturile obținute în 2023, fie din alte surse.

Un alt aspect restricționant al legii societăților menționează că nu se pot distribui dividende atât timp cât există pierderi ale activului net. Astfel, activul net trebuie să fie reîntregit înainte de a se lua în considerare distribuția dividendelor. De asemenea, este important ca dividendele să fie validate prin situații financiare anuale auditate.

În ceea ce privește impozitarea, dividendele sunt supuse unei cote de impozit de 8%. Persoanele juridice nerezidente pot beneficia de o reducere a acestei cote, conform convenției de evitare a dublei impuneri, iar în anumite condiții impozitul poate ajunge la 0% dacă se aplică prevederile Directivei mamă-fiică.

În practică, a fost observat un risc specific atunci când societățile care distribuie dividende se finanțează prin împrumuturi bancare; acest lucru poate genera un risc de nedeductibilitate permanentă a dobânzii pentru împrumut, considerându-se o cheltuială în favoarea acționarilor, nu a societății.

În cazul rezervelor din reevaluare, este necesară o analiză detaliată, adaptată politicii contabile referitoare la recunoașterea acestor rezerve și în corelație cu procesul de amortizare.

În contextul unui activ net negativ, în conformitate cu legislația, aceasta reprezintă o situație în care activul net al societății este sub 50% din capitalul social. Chiar dacă nu vorbim despre o valoare negativă în termeni absoluți, aceasta este semnificativă. Există trei opțiuni pentru a aborda activul net negativ: majorarea capitalului social, reducerea acestuia pentru a acoperi pierderile sau conversia împrumuturilor în capital social, fiecare având implicații fiscale diferite.

Explorați mai multe podcasturi pe teme fiscale pe blogul PwC România.

Articol prezentat de PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences