PwC Tax Talks: Exigențele ANAF privind controalele fiscale și serviciile intragrup

Anul trecut, ANAF a efectuat aproximativ 87.000 de controale fiscale, inclusiv 21.000 de inspecții fiscale, 20.000 de verificări documentare și 33.000 de controale antifraudă, concentrându-se în principal pe TVA și impozitul pe profit. Autoritatea își va continua activitatea la acest nivel și în 2024, iar contribuabilii sunt sfătuiți să se pregătească temeinic, chiar dacă introducerea SAF-T și e-Factura a redus numărul documentelor solicitate.
Un subiect prioritar în acest an pentru ANAF va fi analiza serviciilor intragrup, un aspect discutat de specialiști precum Dan Dascălu, Partener și Lider al Practicii de Litigii Fiscale din D&B DAvid și Baias, Inge Abdulcair, Director Taxe PwC România, și Iulian Panfiloiu, Director PwC România, în cadrul unui nou episod din seria PwC Tax Talks, dedicată tematicilor de inspecție fiscală pentru 2024.
Câteva puncte cheie discutate în acest episod includ:
Din cauza introducerii SAF-T și e-Factura, inspecțiile ANAF vor avea o dinamică diferită, deoarece autoritatea va avea acces în timp real la informații, astfel încât nu va fi necesar să mai solicite aceste documente contribuabililor. Totuși, în cazul serviciilor intragrup, analiza va depinde de disponibilitatea documentelor justificative.
Se observă o atenție tot mai mare din partea organelor de control în ceea ce privește detaliile și minuțiozitatea analizei, care caută să coreleze fiecare factură cu documentația relevantă și tipul de serviciu prestat. Aceasta crește dificultățile cu care se confruntă contribuabilii în îndeplinirea cerințelor ANAF.
Un alt factor esențial pe care organele de control l-au considerat este baza de cost și cheile de alocare. Deși detalierea acestei baze este mai degrabă legată de prețurile de transfer, în cadrul inspecțiilor este necesară pentru justificarea deductibilității.
Este crucial ca contribuabilii să se pregătească din timp pentru serviciile intragrup, asigurându-se că au documentația necesară pregătită, inclusiv contractele semnate, documentele justificative precum timesheets, rapoarte de lucru și corespondență. Pregătirea nu ar trebui să aibă loc în timpul inspecției sau doar în momentul contestării.
Indiferent de impozit, echipele de inspecție fiscală aplică o abordare similară, chiar dacă regulile de deductibilitate diferă. Trebuie să ne concentrăm asupra a trei aspecte legate de TVA: condiții de eligibilitate, prejudiciul adus bugetului de stat de beneficiarul din România și avantajele edilitate de jurisprudența europeană.
Conceptul de necesitate și beneficiu nu este definit în legislația de TVA. Singurele cerințe pentru societăți sunt condiția de formă (existența unei facturi) și cerința de fond (demonstrarea utilizării achizițiilor pentru operațiuni taxabile).
Descoperiți mai multe podcasturi despre fiscalitate pe blogul PwC România: https://blog.pwc.ro/category/tax-legal/tax-talks/.
Articol prezentat de PwC România.