Raport Deloitte: Perspective favorabile pentru investiții în 2024, conform companiilor de capital privat din Europa Centrală

Raport Deloitte: Perspective favorabile pentru investiții în 2024, conform companiilor de capital privat din Europa Centrală
Radu Dumitrescu, Foto: Deloitte Romania

Conform studiului recent Deloitte CE Private Equity Confidence Survey, majoritatea firmelor de private equity din Europa Centrală, respectiv 84%, își manifestă încrederea că anul 2024 va aduce oportunități favorabile pentru investiții. Această tendință se aliniază cu creșterea optimismului asupra evoluțiilor economice, 31% dintre participanți anticipând o îmbunătățire a condițiilor, iar 59% prevăzând menținerea acestora la același nivel. Astfel, indicele de încredere a crescut pentru a patra oară consecutiv, ajungând la 118, în comparație cu 58 în iunie 2022, moment în care a atins cel mai scăzut punct de la începutul studiului în 2003.

Firmele de capital privat din Europa Centrală își fundamentează optimismul și pe așteptările de creștere a lichidității. O treime dintre respondenți cred într-o îmbunătățire a accesului la finanțare, iar 59% estimează că situația va rămâne constantă până la finalul anului. Această încredere este susținută de scăderea inflației și de apariția unor surse alternative de finanțare pentru tranzacții.

Alte indicii de optimism sunt reflectate în procentul respondenților care intenționează să se concentreze pe noi tranzacții în anul 2024, cu o creștere de la 49% în decembrie 2023, până la 59%. Aceștia își îndreaptă atenția în special spre companiile de talie medie aflate în dezvoltare, 45% dintre aceștia considerând că acest segment va fi cel mai competitiv în anul curent. Cu toate acestea, interesul pentru start-up-uri pare să fie în scădere, doar 4% dintre participanți având convingerea că acest sector va genera cea mai mare concurență între investitori.

„Deși multiplii de evaluare sunt în scădere în general în Europa Centrală, costurile de finanțare rămân ridicate, ceea ce determină firmele de private equity să opteze pentru investiții în jucători de dimensiuni medii, având obiective clar definite de dezvoltare. Această tendință se observă în mod special în sectoare precum tehnologia, software-ul și serviciile medicale, unde există un potențial semnificativ de creștere și reziliență. În plus, abordările pentru stimularea creșterii variază de la digitalizare, îmbunătățirea strategiilor de vânzări, inițiative în domeniul ESG, până la implementarea soluțiilor de inteligență artificială. Piața din România a înregistrat evoluții similare, demonstrându-se că, în ciuda incertitudinilor economice, țara oferă un climat favorabil dezvoltării companiilor, inclusiv pentru extinderea pe piețele internaționale”, a afirmat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară la Deloitte România.

În procesul de selecție a companiilor pentru investiții, firmele de capital privat din Europa Centrală pun un accent tot mai mare pe criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). Peste 50% dintre respondenți aplică politici de investiții care includ aceste criterii, iar 18% din aceștia au adoptat măsuri concrete legate de ESG în perioada post-tranzacție. De asemenea, din cauza creșterii amenințărilor cibernetice, capacitățile tehnologice ale companiilor țintă devin din ce în ce mai importante pentru investitori. Un sfert dintre respondenți consideră că IT-ul și securitatea cibernetică joacă un rol esențial în succesul unei tranzacții, iar 41% le apreciază ca fiind foarte importante, având în vedere că atacurile cibernetice pot afecta evaluarea, profitabilitatea și costurile operaționale ale tehnologiei.

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței de private equity din 2003, realizându-se de două ori pe an.

Deloitte oferă la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță financiară și managementul riscurilor, deservind aproximativ 90% dintre companiile listate în topul Fortune Global 500® și mii de alte firme din sectorul privat. Experții Deloitte contribuie la obținerea unor rezultate măsurabile și sustenabile, sporind astfel încrederea în piețele de capital și facilitând transformarea și dezvoltarea companiilor, ceea ce duce la o economie mai puternică, o societate mai echitabilă și un impact sustenabil. Cu o experiență de peste 175 de ani, Deloitte acoperă 150 de țări și teritorii, având aproximativ 457.000 de profesioniști dedicați.

Deloitte România se află printre cele mai importante firme de servicii profesionale din țară, oferind, împreună cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, o gamă variată de soluții, inclusiv servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și management al riscurilor, consultanță financiară, precum și soluții de tehnologie, cu un personal de peste 3.400 de specialiști.

Pentru a explora rețeaua globală a firmelor membre, vă invităm să vizitați www.deloitte.com/ro/despre.

© 2024. Informații suplimentare pot fi obținute contactând Deloitte România.

Articol realizat cu suportul Deloitte România.

Recomandari
Show Cookie Preferences