Raport PwC: Cererea de locuri de muncă ce necesită abilități în domeniul inteligenței artificiale a crescut de 3,5 ori mai rapid decât restul posturilor, iar salariile pot fi cu 25% mai mari

Raport PwC: Cererea de locuri de muncă ce necesită abilități în domeniul inteligenței artificiale a crescut de 3,5 ori mai rapid decât restul posturilor, iar salariile pot fi cu 25% mai mari
Oana Munteanu, Foto: PwC România

Un studiu realizat de PwC, intitulat 2024 Global AI Jobs Barometer, arată că serviciile financiare, IT și cele profesionale sunt cele mai afectate de evoluțiile generate de inteligența artificială. Analizând peste 500 de milioane de anunțuri de angajare din 15 țări care reprezintă mai mult de 30% din PIB-ul global, s-a constatat că productivitatea în aceste sectoare a crescut semnificativ, ajungând de până la cinci ori mai mult în comparație cu alte domenii.

  • Cele mai afectate sectoare de schimbările provocate de IA sunt serviciile financiare, IT și cele profesionale.
  • Ocupații afectate de IA includ analiști financiari, asistenți de relații cu clienții și programatori software.
  • Sectoarele care integrează IA prezintă o creștere a productivității muncii de aproape 5 ori.
  • Deși locurile de muncă în domeniile asociate cu IA continuă să crească, acest lucru se face cu o rată cu 27% mai mică.
  • Angajații din roluri în acest domeniu vor fi nevoiți să își dezvolte noi competențe pentru a-și menține relevanța pe piața muncii.

„Productivitatea muncii este esențială pentru creșterea economică și standardul de viață, iar tehnologia joacă un rol crucial. Inovațiile în domeniul tehnologic, cum ar fi inteligența artificială, sunt binevenite. Istoria ne demonstrează că fiecare avans tehnologic duce la o reorganizare a cererii și ofertei pe piața muncii, întotdeauna în același timp cu o creștere a cererii, atât din punct de vedere numeric cât și al abilităților necesare. Diferența actuală constă în viteza cu care inteligența artificială pătrunde în structura economică și în societate. Datele sugerează că IA nu va genera o scădere a locurilor de muncă, ci va determina o creștere graduală a rolurilor care necesită competențe mai avansate, însoțită de o reprofilare a funcțiilor care pot fi înlocuite de tehnologie. Aceasta poate fi o veste pozitivă pentru țările cu deficit de muncitori în diverse sectoare, dar simultan, subliniază nevoia stringentă de recalificare și dezvoltare de competențe noi. Este extrem de important să ne păstrăm relevanța pe piața muncii prin adoptarea unei atitudini deschise față de învățarea continuă și flexibilitate”, a spus Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

În domeniul IT, cererea pentru competențe în inteligența artificială, cum ar fi „AI/Machine Learning Inference” sau procesarea limbajului natural, este în expansiune, în timp ce cererea pentru abilități de programare în limbaje tradiționale, care sunt ușor de înlocuit de IA, scade.

Există totuși sectoare care nu sunt afectate de inteligența artificială sau care înregistrează o cerere crescută de muncă din cauza altor tendințe macroeconomice, precum energia regenerabilă, construcții, sport sau servicii medicale și îngrijire personală.

În prezent, numărul anunțurilor pentru posturi specializate în inteligența artificială este de șapte ori mai mare comparativ cu 2012. Studiul arată că cea mai rapidă creștere a rolurilor ce necesită competențe în IA a fost observată în servicii financiare (2,8 ori mai mult față de celelalte sectoare), servicii profesionale (de 3 ori) și IT (de 5 ori).

De asemenea, cercetările confirmă o creștere semnificativă a importanței abilităților cognitive avansate (analiză, gândire critică, creativitate etc.), dar și a celor emoționale și comportamentale (adaptabilitate, inteligență emoțională, influență socială, autonomie etc.), alături de competențele digitale.

Managerii companiilor mari anticipează că inteligența artificială va transforma modul de operare al afacerilor, iar angajații vor avea nevoie de abilități noi.

Un sondaj realizat de PwC CEO Survey 2024 relevă că 84% dintre directorii executivi, a căror companii au început să implementeze IA, consideră că aceasta va spori productivitatea, iar 70% cred că IA va modifica semnificativ funcționarea companiei lor. În plus, 46% prevăd o creștere a profitului din utilizarea IA, iar 41% o majorare a veniturilor.

Deși integrarea și utilizarea strategică a inteligenței artificiale în companiile din România este în continuare limitată, liderii acestor organizații împărtășesc perspectiva omologilor lor internaționali, conform căreia IA va transforma în profunzime modelele de afaceri, va intensifica competiția pe piață și va impune dezvoltarea de noi abilități pentru majoritatea angajaților, concomitent cu eficientizarea timpului de lucru, sporirea eficienței și creșterea profitabilității.

Despre PwC

Misiunea PwC constă în a construi încredere în societate și a contribui la soluționarea problemelor importante. Companiile din rețeaua PwC ajută indivizii și organizațiile să genereze valoare. Suntem o rețea globală prezentă în 151 de țări, cu peste 360.000 de profesioniști care oferă servicii de calitate în audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri.

Explorați mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre entitățile membre, fiecare fiind o entitate juridică distinctă.

Articol realizat cu sprijinul PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences