Raport PwC: Multe companii se luptă cu lipsa de expertiză și competențe digitale în departamentele fiscale, fiind nepregătite pentru complexitatea reglementărilor fiscale

Raport PwC: Multe companii se luptă cu lipsa de expertiză și competențe digitale în departamentele fiscale, fiind nepregătite pentru complexitatea reglementărilor fiscale
Ruxandra Târlescu Foto: PwC România

Potrivit sondajului Global Reframing Tax Survey 2025 realizat de PwC la nivel global, mai puțin de jumătate (43%) din organizații se consideră pregătite să facă față noilor obligații de reglementare fiscală, inclusiv Pilonul II, care este perceput de 91% dintre respondenți ca având un impact semnificativ asupra afacerilor lor. De asemenea, 95% dintre organizații recunosc că se confruntă cu un deficit de angajați ce dețin competențe în expertiză fiscală specializată, inteligența artificială și analiza datelor.

”Datele sondajului indică clar că departamentele fiscale sunt sub presiune due să îndeplinească obligații de conformare din ce în ce mai complexe. Acestea necesită mai multe resurse și abilități avansate pentru a analiza volumul crescut de date, astfel încât să sprijine reinventarea organizațiilor și să alinieze strategia fiscală cu obiectivele comerciale. În prezent, viziunea de a considera fiscalitatea ca un centru de costuri și de conformare nu mai este adecvată. Pe lângă conformare, companiile trebuie să investească în tehnologie și în dezvoltarea competențelor echipelor fiscale pentru a-și îndeplini rolul strategic în dezvoltarea afacerilor”, a declarat Ruxandra Târlescu, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică.

Sondajul mai arată că doar 32% dintre organizații investesc în formarea abilităților angajaților, iar doar 29% angajează talente noi pentru a umple aceste goluri. În schimb, colaborarea cu consultanții externi devine o opțiune preferată pentru un număr semnificativ de organizații, 80% dintre respondenți având planuri de a externaliza cel puțin o parte din activitățile fiscale în următorii trei ani. Principalele motive pentru această abordare includ accesul la competențe în tehnologie, analiza datelor și conformitate ESG, precum și capacitatea de a se adapta rapid la schimbările legislative.

Aproape 50% dintre companiile chestionate afirmă că îmbunătățirea calității datelor este o prioritate pentru următorii trei ani. Procente similare indică faptul că funcția fiscală trebuie să devină mai proactivă (43%) și să îmbunătățească abilitățile în analiza datelor (42%). Totuși, atunci când au fost întrebați despre principalele beneficii ale transformării funcției fiscale, majoritatea respondenților punctează reducerea costurilor și creșterea eficienței, cu planificarea și strategia fiscală mai eficientă situându-se pe locul al treilea.

Pe fondul creșterii utilizării GenAI și a automatizării, 56% dintre companii raportează deja rezultate pozitive, iar peste 80% se așteaptă ca GenAI să influențeze planificarea și strategia fiscală în următorii trei ani.

Acest raport sintetizează opiniile a 1.205 directori din 47 de țări, subliniind importanța implicării funcției fiscale în procesele de transformare digitală ale organizațiilor pentru a maximiza valoarea strategică și a diminua riscurile.

Recomandari
Show Cookie Preferences