Ratingul României păstrat de S&P cu perspectivă negativă, în ciuda reformelor economice. Scenariile optimist și pesimist

Ratingul României păstrat de S&P cu perspectivă negativă, în ciuda reformelor economice. Scenariile optimist și pesimist
Ilie Bolojan, conferință de presă la Guvern. Foto: Inquam Photos / George Călin

Agenția de evaluare financiară S&P a decis să mențină ratingul României, care încă se poziționează cu un nivel deasupra pragului „junk”, indicând că investițiile sunt încă recomandate.

Ratingul "BBB-/A-3" al României, valabil atât pe termen lung cât și scurt, pentru monede străine și locale, este confirmat de S&P. Totuși, calificativul a fost menținut cu o perspectivă negativă, decizie luată inițial în ianuarie anul curent.

Potrivit S&P, „perspectiva negativă semnalează că anticipăm riscuri majore pentru finanțele publice ale României în anii următori, indiferent de măsurile de consolidare propuse.”

Aspecte cheie din comunicatul S&P:

  • Alegerea recentă a președintelui Nicușor Dan și instaurarea unui nou cabinet sub conducerea lui Ilie Bolojan au încheiat o perioadă prelungită de incertitudine politică.
  • Noua administrație a lansat un set amplu de măsuri fiscale axate pe venituri și cheltuieli, care, conform proiecțiilor noastre, ar trebui să diminueze deficitul la circa 7,7% din PIB în 2025 și la 6,4% în 2026, de la 9,3% prognozat pentru 2024.
  • Aceste inițiative financiare se desfășoară într-un cadru economic provocator, marcat de o încetinire a economiei, inflație în creștere și un deficit de cont curent ridicat. De asemenea, există obstacole politice în aplicarea strategiei de consolidare.

Scenariul pesimist

Există posibilitatea scăderii ratingului României în următorii doi ani dacă procesul de ajustare fiscală va devia substanțial de la proiecțiile noastre.

Acest scenariu ar putea deveni realitate dacă măsurile economice implementate nu vor fi suficiente sau dacă ritmul lent al creșterii economice va compromite eficiența lor, conform raportului S&P.

Reducerea ratingului ar putea fi determinată și de o creștere semnificativă a datoriilor externe ale României peste previziunile noastre sau de înrăutățirea condițiilor de finanțare pentru un deficit de cont curent mare și prelungit.

Un astfel de declin ar putea apărea dacă ajustările fiscale nu reușesc să micșoreze deficitul de cont curent sau dacă existența unor întârzieri considerabile în transferurile de fonduri europene către România este constatată.

Scenariul optimist

„Vom putea reveni la o perspectivă stabilă dacă deficitul extern și fiscal al României se va micșora semnificativ, sprijinit de o redresare economică susținută”, explică specialiștii de la S&P.

Recomandari
Show Cookie Preferences