Reaparitia mucilagiului marin în Marea Marmara din Turcia ridică semne de întrebare pentru mediu
Un strat dens de mucus marin, cunoscut sub numele de „mucilagiu”, a reapărut în Marea Marmara din Turcia, generând îngrijorări legate de o posibilă repetare a crizei din 2021 care a amenințat să distrugă flora și fauna marină a regiunii, conform raportărilor din mass-media locale citate de Agerpres.
Cercetătorii de la Universitatea din Istanbul au identificat un strat de substanță cleioasă la o adâncime de doar 22 de metri, conform unui anunț al postului local de televiziune NTV. Aceștia se așteptau să detecteze mucilagiul marin la o adâncime mult mai mare, de aproximativ 300 de metri sub suprafața mării.
În plus, o echipă de cercetători care analiza Golful Kocaeli a descoperit mucilagiu marin aproape de suprafața apei săptămâna trecută, la adâncimi de 10-15 metri, a raportat NTV. Filmările subacvatice au confirmat că această problemă ecologică continuă să existe.
Impactul negativ al mucilagiului asupra ecosistemului
Acest mucilagiu marin, apărut pentru prima dată în cantități mari în 2021, are potențialul de a asfixia viețuitoarele marine și de a destabiliza întreg ecosistemul Mării Marmara.
Melek Isinibilir Okyar, decanul Facultății de Științe Acvatice de la Universitatea Istanbul, a subliniat că situația actuală seamănă cu cea din 2021, iar lipsa de intervenție ar putea duce rapid la un colaps al vieții marine din zonă, cu efecte severe asupra ecosistemului și regiunilor înconjurătoare.
„Marea Marmara strigă după ajutor”, a declarat Melek Isinibilir Okyar pe rețeaua de socializare X, menționând că apariția mucilagiului la 20 de metri sub nivelul apei este alarmantă pentru specialiști.
Cercetătorii consideră că acest fenomen este în mare parte cauzat de deșeurile menajere și industriale.
În 2021, Turcia a demarat o campanie semnificativă de curățare, implementând un plan de acțiune format din 22 de puncte, care a condus inițial la o scădere a nivelului muclilagiului marin.