Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă va necesita o investiție de 1,9 miliarde de euro, fără TVA

Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă va necesita o investiție de 1,9 miliarde de euro, fără TVA
Unitatea 1 Cernavoda, Foto: Nuclearelectrica

Pe 22 ianuarie 2025, acționarii Nuclearelectrica se vor întâlni în cadrul unei ședințe AGA pentru a aproba contractul intitulat „Lucrări de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă”. Acest contract, evaluat la 1,9 miliarde de euro fără TVA, va fi semnat cu un consorțiu de companii, conform convocatorului publicat luni.

Consorțiul selectat include companii precum Candu Energy Inc. și Canadian Commercial Corporation din Canada, Ansaldo Nucleare S.p.A din Italia, și Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. din Coreea.

Proiect de consultanță evaluat la 240 de milioane de euro

Investițiile în Unitatea 1 de la Cernavodă nu se limitează doar la retehnologizare. Nuclearelectrica a semnat în vară un acord-cadru cu Canadian Nuclear Partners S.A. pentru consultanță în prepararea și implementarea proiectului de retehnologizare a Unității 1.

Acest acord-cadru de organizare a managementului proiectului (PMO) valorează aproximativ 240 de milioane de euro. Canadian Nuclear Partners S.A. va oferi servicii de management de proiect, asistență tehnică, consultanță și formare profesională specifică pentru retehnologizarea centralei CANDU, precum și coordonarea punerii în funcțiune a Unității 1 până la restartarea acesteia în exploatarea comercială.

Contract de inginerie în valoare de 545 milioane de dolari americani

În noiembrie 2023, Nuclearelectrica a anunțat semnarea unui contract pentru furnizarea de scule și componente necesare reactorului, precum și servicii inginerie și tehnologie pentru prelungirea duratei de viață a reactorului CANDU de la Unitatea 1. Valoarea acestui contract este de 545 milioane de dolari americani, iar partenerii implicați includ Candu Energy Inc., AtkinsRéalis și Canadian Commercial Corporation.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, care a început exploatarea comercială în 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe și a livrat, în cei 27 de ani de operare, aproximativ 138.388.129 MWh în Sistemul Energetic Național, având un factor de capacitate de peste 90%, conform rapoartelor Nuclearelectrica.

După finalizarea procesului de retehnologizare, se estimează că Unitatea 1 va continua să genereze circa 5 TW anual și va contribui la evitarea emisiilor de aproximativ 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având cea mai mică amprentă de carbon în întreaga sa durată de viață comparativ cu alte surse de energie.

Recomandari
Show Cookie Preferences