România dispune oficial de două escadrile de avioane de vânătoare F-16. Motivul pentru care ministrul apărării consideră că alegerea aeronavelor F-16 second-hand a fost o decizie înțeleaptă

Înzestrarea Escadrilei 48 Vânătoare cu avioane F-16 a fost oficial încheiată printr-o ceremonie ce a avut loc miercuri la baza aeriană din Câmpia Turzii.
Aceasta etapă a fost completată la finalul lunii ianuarie, când o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată din Norvegia, a aterizat la Câmpia Turzii, completând astfel cele 16 aeronave ale Escadrilei 48.
Angel Tîlvăr a subliniat importanța derulării eficiente a contractului pentru achiziția a 32 de avioane F-16 din surplusul Forțelor Aeriene Norvegiene, în contextul securității României și al flancului estic al NATO, conform MApN.
„Finalizarea acestei faze de modernizare va permite, într-un timp scurt, Forțelor Aeriene Române să efectueze misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane F-16, dispuse pe trei baze aeriene”, a declarat Ministrul Tîlvăr.
Cea de-a treia escadrilă a României este deja înființată la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și va purta denumirea Escadrila 571 Aviație Vânătoare, informează Aviația Magazin.
Motivul pentru care ministrul apreciază achiziția de avioane F-16 second-hand
Ministrul apărării naționale a menționat validitatea deciziei din urmă cu mai bine de un deceniu de a dezvolta pentru Forțele Aeriene Române o capacitate de tranziție către aeronave de generația a V-a, bazată pe F-16, conform MApN.
„Acest program bazat pe F-16 a permis aviației noastre militare să schimbe în mod fundamental mentalitatea profesională, a facilitat accesul la tehnologii aeriene de luptă moderne și interoperabile, a adus infrastructura de operare la cele mai recente standarde și, cel mai important, a catalizat trecerea către dotarea cu aeronave de top pe plan mondial, cum ar fi F-35”, a spus Tîlvăr.
Ministrul a subliniat că industria națională de apărare joacă un rol esențial în programul de modernizare a tuturor aeronavelor F-16 din înzestrarea Forțelor Aeriene Române la standardul M6.6, un proces ce se va realiza în România, la Aerostar Bacău.
„Acesta este un avantaj important pentru noi, având impact nu doar pe plan național, ci și în regiune. Perspectiva dotării cu aeronave F-35 va deschide cu siguranță noi oportunități de colaborare industrială pentru operatorii economici din țară”, a declarat ministrul.
Numărul actual de avioane F-16 în România
România deține în prezent 33 de avioane F-16. Ultimele 4 aeronave au fost integrate în dotare la sfârșitul anului 2024 și începutul lui 2025, ajungând astfel la 17 avioane la baza aeriană din Fetești și 16 avioane la Câmpia Turzii.
Până la finele anului 2025, Forțele Aeriene ar trebui să dispună de cel puțin 49 de asemenea aeronave, formând trei escadrile separate de avioane de vânătoare.
Datorită introducerii treptate a avioanelor F-16 începând cu 2016, România a reușit să pensioneze complet vechile avioane sovietice MiG-21 LanceR, bazându-se pe aeronavele occidentale pentru misiunile de apărare ale spațiului aerian NATO.
Decizia României de a achiziționa avioane F-16 second-hand
România a optat la mijlocul anilor 2010 pentru achiziționarea avioanelor F-16 second-hand ca parte a unei tranziții către aeronave mai noi, de generația a cincea.
Pe măsură ce avioanele de tip MiG-21 Lancer își atingeau limita de viață, era urgentă necesitatea de a trece la aeronave mai moderne. Totuși, un program de achiziție directă de F-35 era prematur, fiind costisitor și complicat, iar livrarea ar fi durat mult.
În 2014, România a semnat un contract cu Portugalia pentru 12 aeronave F-16 block 15, care au fost ulterior supuse unui program de modernizare MLU (Mid-Life Upgrade), primele aeronave fiind livrate în 2016.
Ulterior, România a achiziționat încă 5 aeronave din Portugalia, formând astfel Escadrila 53 Warhawks, cu sediul la baza aeriană Fetești.
Întreaga achiziție a avut un cost de 630 de milioane de euro, incluzând modernizarea avioanelor, suport logistic, precum și instruirea personalului și formarea piloților.
Avioanele românești, deși mai vechi, au fost modernizate
Chiar dacă avioanele achiziționate nu erau noi – majoritatea fiind fabricate în anii 1980, acestea au o resursă de viață disponibilă de aproape 50% și au fost modernizate conform standardului MLU (Mid-Life Upgrade) F-16 MLU Tape M5.2R, echivalente cu avioane F-16 mai recente (block 40 cu unele elemente block 50/52).
Printre caracteristicile cheie ale procesului de upgrade se numără: motorizare F100-PW-220E cu control digital; cabină standard F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu tehnologia de vedere pe timp de noapte; display-uri multifunctionale color; computer de misiune modular; radar de control al focului îmbunătățit; sistem de navigație hibrid; sistem avansat de identificare amic-inamic IFF; sistem de management pentru război electronic; sistem de transmitere a datelor Link 16.
De asemenea, pachetul de modernizare a inclus integrarea de noi dispozitive, precum SniperPod pentru cercetare și vizualizare, și JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System) pentru utilizarea rachetelor AIM-120C-7 AMRAAM și AIM-9 M și X Sidewinder, ambele achiziționate de România.
În plus, aceste 17 avioane, precum și celelalte din programul românesc de F-16 vor beneficia de o modernizare suplimentară estimată la 280 de milioane de euro, ajungând astfel la standardul Tape M6.6.
Cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia
În 2022, România a finalizat un contract cu guvernul Norvegian pentru achiziția a 32 de avioane F-16, pentru un cost de aproximativ 400 de milioane de euro, avioane ce urmau să fie înlocuite de F-35. Până acum, nouă din aceste aeronave au fost livrate și integrate în Forțele Aeriene Române.
Deși aceste aeronave sunt destul de vechi, ele dispun de o resursă de zbor estimată la 2-3.000 de ore, permițându-le să rămână funcționale până la trecerea treptată la avioanele F-35.
Cele 32 de avioane F-16 din Norvegia au trecut, de asemenea, printr-un program de modernizare MLU și sunt în prezent la standardul Tape M6.5.2, fiind planificate modernizări către standardul Tape M6.6.
Contractul cu Norvegia include, de asemenea, piese de schimb, motoare de rezervă și suport logistic.