Romanian Creative Week 2025: Peste 1.500 de artiști din 15 țări, 500 de evenimente, 100 de designeri și 400 de voluntari transformă Iașul în capitala industriilor creative din Uniunea Europeană

Romanian Creative Week 2025: Peste 1.500 de artiști din 15 țări, 500 de evenimente, 100 de designeri și 400 de voluntari transformă Iașul în capitala industriilor creative din Uniunea Europeană
Romanian Fashion Week

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul cel mai amplu dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană și o activitate culturală strategică recunoscută de Ministerul Culturii, s-a încheiat duminica, 25 mai 2025, având locpe parcursul a 12 zile de 500 de evenimente culturale. Sub umbrela a opt domenii: Arte, Crearea de Conținut, Antreprenoriat Creativ, Design, Educație, Inovație & Digital, Media Nouă și Sustenabilitate & Comunități Creative, Romanian Creative Week a strâns laolaltă peste 1.500 de artiști din 15 țări, 100 de designeri, 50 de artiști new media și 400 de voluntari. Astfel, Iașul a devenit timp de aproape două săptămâni centrul european al modei, artei, culturii digitale și antreprenoriatului creativ.

Trei zile dedicate modei, premiere și expunere internațională

Grădinile Palas au găzduit, în perioada 23–25 mai, Romanian Fashion Week, care a transformat acest loc în centrul modei românești printr-un catwalk impresionant de 60 de metri, amplasat pe o platformă de 100 mp cu ecrane LED. Peste 100 de designeri și 150 de modele au luat parte la acest eveniment sprijinit de Pepsi, glo, Iulius, Banca Transilvania, Stella Artois, Zano, Mionetto, Printco și PromoTOP.

Printre momentele importante ale festivalului s-a numărat revenirea pe scenă a designerilor români care, în martie 2025, au participat la TRANOÏ Tokyo, cel mai renumit târg de modă din lume. Aflată sub umbrela TRANOÏ, cu ediții celebre la Paris și Tokyo, evenimentul din Japonia a expus lucrări ale unor creatori cu viziuni originale și inovații, aducându-le în atenția buyerilor internaționali, a presei de specialitate și a liderilor din industrie. Designeri precum Ioana Ciolacu, Irina Schrotter, Bol Fashion Of Nature și Scapadona au prezentat colecții uimitoare și publicului românesc la Romanian Fashion Week.

De asemenea, în urma succesului designerilor români la Tokyo, TRANOÏ a decis să trimită o echipă de zece buyeri și jurnaliști internaționali în România, la Iași, pentru a descoperi noi talente emergente. Romanian Fashion Week, cel mai traditional eveniment internațional dedicat modei din România, a inclus trei secțiuni: RFW New Wave, pentru designerii emergenți; RFW Academia, axată pe formarea tinerelor talente din facultățile de profil; Romanian Designers, consacrat marilor nume ale modei românești. Aceste secțiuni au fost coordonate de Ioana Ciolacu, Lucian Broscățean și Ovidiu Buta.

Expoziții de artă contemporană, evenimente internaționale și educație

Pilonul Arts, sprijinit de UniCredit, Audi, Mionetto, Greentek, Printco și Promotop, a oferit aproape 30 de expoziții, incluzând exponate remarcabile precum „Iconia”, expoziția centrală a RCW, curatoriată de Marian Pălie, și „Mâna mea e lingura ta. Te hrănește”, semnată de Mircea Cantor. Stabilit la Paris de mai mulți ani, Mircea Cantor, câștigător al Premiului Duchamp (2011), a transformat Baia Turcească, reunind aproape 30 de artiști și 12 instituții pentru a-și prezenta lucrările, alături de aproximativ 10 artiști care au oferit performance-uri.

Sute de participanți, de la elevi de liceu la iubitori de cultură de toate vârstele, au fost prezenți la Conferințele Creativității, care au discutat teme actuale ale societății contemporane, prezentate de personalități importante din cultura și academia românească. Secțiunea Educație din cadrul RCW, sprijinită de Banca Transilvania și Jidvei, a reunit personalități precum Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Nicolaie și Radu Vancu, care au susținut conferințe pe subiecte esențiale în contextul politic și social din România, alături de evenimente literare cu elevii de la Colegiul Național Iași, coordonate de prof. Lavinia Ungureanu.

În plus, pentru studenți, RCW și UniCredit Bank au organizat un maraton de soluții digitale, desfășurat la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promovând colaborarea interdisciplinară și inovația aplicată. 45 de tineri s-au organizat în nouă echipe pentru a crea soluții inovatoare, utilizând cunoștințele lor de coding, design și marketing, având șansa de a câștiga premii substanțiale.

Totodată, secțiunea New Media District, curatoriată de Andrei Cozlac, dublu premiat UNITER pentru video mapping, a transformat cartierul Copou într-o galerie în aer liber, cu zeci de instalații interactive, video mapping, lumini și performance-uri care au interacționat emoția cu tehnologia. Cu sprijinul Raiffeisen Bank și Vodafone, publicul a putut să experimenteze arta într-un format senzorial și immersiv. Aproape 50 de artiști au expus lucrări interactive, explorând teme precum iubirea, absența și frica, cu o instalație interactivă specială, susținută de Raiffeisen Bank România, oferind vizitatorilor o experiență unică, asemănătoare cu atmosfera de pe catwalk-ul Romanian Fashion Week.

Cinema, teatru, muzică și dans în spații neconvenționale

Secțiunea ACT – arthouse cinema & theatre l-a avut în centru pe Adrian Damian, unul dintre cei mai apreciați scenografi din România, recunoscut pentru originalitatea sa, care a semnat peste 90 de scenografii în teatre din România și străinătate și a fost distins cu numeroase premii UNITER și internaționale. Festivalul de film, „Notes on (Real) Love”, susținut de Pepsi, glo, Banca Transilvania, Printco și Promotop, a adus proiecții deosebite în Grădinile Palas, iar Pelicula Art Cinema, un nano-cinema intim, cu doar 14 locuri, a oferit un spațiu cozy pentru iubitorii de filme.

HazarDance Festival a reunit artiști români și internaționali, promovând dans contemporan, teatru-dans, street dance, balet, acrobație și teatrul fizic, și a fost susținut de Pepsi, glo, Banca Transilvania, MMA Security, Cybercut, Creativ Consult, Quasar, Ichigo, Urban Monkey, TimeOut, Andalu, Acaju, Legend, Oddity, Oliv, Jidvei, Printco și PromoTop.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului de dans a fost spectacolul „Dansul Bestiilor”, semnat de renumitul Jesús Carmona, considerat unul dintre cei mai buni dansatori de flamenco din lume, acompaniat de muzicianul multidisciplinar Manu Masaedo. De asemenea, festivalul a oferit workshopuri pentru iubitorii de dans.

Festivalul de muzică NeMO – New Music Oasis, curatoriat de Cătălin Alionte și sprijinit de Pepsi, Glo, Banca Transilvania, Printco, PromoTop, Hotel Traian, a oferit scene neconvenționale, concerte experimentale și ocazii reale de dialog pentru artiști, producători și public. De la sesiuni live intime, concerte silențioase, la spectacole spontane, festivalul de muzică din cadrul RCW a conectat publicul cu vocile noi ale muzicii, oferind o experiență autentică plină de ritm și inspirație.

În intervalul 19–21 mai, RCW a găzduit și NeMO Music Camp & Round Table, o inițiativă dedicată creatorilor de muzică, artiștilor emergenți și profesioniștilor din industrie, care a organizat sesiuni de lucru colaborativ și compoziție, precum și discuții aplicate despre provocările actuale din industrie, drepturile artiștilor și modele de carieră sustenabile.

Secțiunea Sustainability & Creative Communities a inclus surprize interesante în această ediție a RCW, cu expoziții captivante și evenimente care au promovat colaborarea și inovația. A fost lansat Neuroatipic Pop-up Space, cel mai recent proiect de design pentru neurodiversitate, destinat incluziunii copiilor cu tulburări de spectru autist în spațiul public, organizat de Fundația Neuroatipic.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național în domeniul industriilor creative, înființată în Iași în august 2011. Aceasta a organizat până în prezent, fie direct, fie prin intermediul membrilor săi, peste 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative.

Parteneriat media

Recomandari
Show Cookie Preferences