Sancțiune de 25,8 milioane de euro în sectorul farmaceutic pentru Boehringer Ingelheim. Chirițoiu: Unii pacienți au fost nevoiți să suporte costuri mai mari pentru tratamente necorespunzătoare.
Consiliul Concurenței a anunțat luni că a aplicat o penalizare de 128.470.123 lei (25,81 milioane euro) companiei Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG (Austria) pentru abuz de poziție dominantă pe piața românească a medicamentelor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).
Autoritatea de concurență a precizat că, între 2017 și 2021, Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG a restricționat accesul pe piață al medicamentului generic Spiriva (mai accesibil) și a orientat pacienții către Spiolto Respimat, un medicament inovator, mai complicat și cu costuri mai mari.
Conform Ghidului terapeutic și al protocolului național în vigoare în acea perioadă, nu toți pacienții cu BPOC trebuie să înceapă tratamentul cu un medicament mai complex (dublă terapie); mulți pacienți aveau ca opțiune inițială medicamentul Spiriva și versiunile sale generice (monoterapia).
Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG a implementat o strategie intensă de comunicare și promovare pentru a determina medicii să prescrie prioritar medicamentul Spiolto Respimat.
Astfel, compania a urmărit să complice vânzarea medicamentelor generice care sunt similare cu Spiriva, redirecționând veniturile realizate din vânzările acestuia către noul produs, Spiolto Respimat.
Ambele medicamente sunt decontate în proporție de 50% de Casa de Asigurări de Sănătate, iar diferența este suportată de pacienți.
„Prin încurajarea prescrierii precoce a unui medicament mai complex și cu costuri mai ridicate, compania a făcut ca unii pacienți să plătească mai mult pentru un medicament necorespunzător. De asemenea, cu bugetul destinat decontării noului produs, statul ar fi putut acoperi medicamentele generice pentru un număr mai mare de pacienți,” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Investigația a fost inițiată pe baza unor indicii, inclusiv informații furnizate prin intermediul Platformei Avertizorilor de Concurență, care permite raportarea anonimată a încălcărilor Legii concurenței.
Medicamentul inovator este un produs nou, protejat de brevet la momentul lansării sale pe piață și, prin urmare, este mai costisitor.
Pe de altă parte, medicamentul generic conține aceeași substanță activă și aceeași cantitate ca medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet, având astfel un preț mai scăzut.
Este important de menționat că deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile impuse constituie venituri pentru bugetul de stat. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) aplică hotărârea de sancționare a autorității de concurență și gestionează încasarea amenzilor.