Seceta severă și numărul mare de piscine private generează dificultăți pentru comunitățile locale și turiști în Costa Blanca
Un fenomen de secetă extremă a făcut ca apa de la robinet să devină improprie pentru consum în diverse orașe din Costa Blanca, Spania, iar problemele din această renumită destinație turistică sunt agravate de prezența excesivă a piscinelor private, conform unui raport Reuters.
În anumite localități de pe Costa Blanca, atât cetățenii, cât și vizitatorii au fost nevoiți să se așeze la coadă la centrele de distribuție pentru a obține apă îmbuteliată, oferită gratuit de autorități pentru a satisface nevoile esențiale.
Dificultățile au apărut pe fondul secetei, care a dus la scăderea resurselor de apă ale rețelei publice, cauzând o creștere a salinității apei. În anumite zone, autoritățile au decis că apa de la robinet a depășit un nivel de salinitate care o face nesigură pentru consum sau gătit.
Activistii avertizează că dezvoltarea rapidă, schimbările climatice și turismul de masă pe timpul verii au contribuit semnificativ la problemele cu care se confruntă regiunea.
De exemplu, în zona Marina, situată la nord de Alicante, consumul de apă a atins, în luna iulie, un nivel record de 19,67 miliarde de litri, în comparație cu 2,3 miliarde de litri în ianuarie.
O piscină pentru fiecare 5 locuitori în această populară destinație turistică a Spaniei
Regiunea dispune de aproape 38.000 de piscine, ceea ce înseamnă o piscină pentru fiecare 5 locuitori. Aceste date sunt furnizate de Institutul Național de Statistică din Madrid, comparativ cu media națională de o piscină la fiecare 35 de persoane.
Criza apei a determinat unele primării să impună restricții asupra activităților precum umplerea piscinelor, spălatul mașinilor în timpul zilei și irigarea grădinilor.
„Ne aflăm deja într-o urgență climatică,” a declarat pentru Reuters Joan Sala de la ONG-ul de mediu Accio-Ecologista-Agro. Potrivit acestuia, în nordul provinciei Alicante, nivelul precipitațiilor a fost cu 50% mai mic anul trecut față de media obișnuită, iar în 2024 s-a înregistrat doar 10% din cantitatea normală.
„Este necesar să existe mai multă planificare, având în vedere că vara aici aduce mult mai mulți vizitatori comparativ cu iarna,” subliniază Fernando Sapena, proprietar al unui restaurant din Teulada-Moraira, cunoscut pentru preparatele sale de paella, un fel de mâncare tradițional pe bază de orez originar din Valencia.
Locuitorii din Valencia cred că aroma specială a paella este datorată apei bogate în minerale din această zonă.
Asociația fermierilor locali, ASAJA, a estimat că seceta prezentă în regiune a cauzat deja pierderi de 65 de milioane de euro.