Specii noi de păsări identificate în Parcul Natural Văcăreşti – FOTO

Specii noi de păsări identificate în Parcul Natural Văcăreşti – FOTO
Presura de munte, în Parcul Văcăreşti din Capitală. Foto: Administraţia Parcul Natural Văcăreşti/ Facebook

În acest an, Parcul Natural Văcăreşti a fost gazda unor specii noi de păsări, printre care pescăruşul negru, presura de munte şi mătăsarul.

„La începutul anului, echipa noastră a descoperit trei specii rare de păsări, incluse pentru prima dată pe lista celor observate în parc. Aceste observaţii rezultă dintr-o monitorizare riguroasă a biodiversităţii, care subliniază importanţa Parcului Natural Văcăreşti ca refugiu pentru diverse specii, în special în perioada migraţiei, evidenţiind diversitatea habitatelor din acest spaţiu remarcabil”, a declarat Administraţia Parcul Natural Văcăreşti într-o postare pe Facebook.

Pescăruşul negru (Larus marinus) a fost observat pe 13 ianuarie pe lacul central al parcului. Acesta reprezintă cea mai mare specie de pescăruş din Europa, având originea în regiunile de coastă ale vestului Europei, dar putând ajunge ocazional în interiorul continentului pe timpul iernii.

Presura de munte (Emberiza cia) a fost descoperită pe 8 ianuarie, preferând zonele stâncoase şi montane. Deşi nu este o specie migratoare tipică, poate migra pe distanţe scurte sau medii în sezonul rece, iar prezenţa sa în Bucureşti este o premieră, conform reprezentanţilor administraţiei.

Mătăsarul (Bombycilla garrulus) a fost identificat pe 3 ianuarie pentru prima dată în Parcul Natural. Aceasta este a doua observaţie documentată în Bucureşti, după prima în 2012. Mătăsarul se distinge prin creasta sa inconfundabilă şi un penaj elegant, aducând un plus de farmec peisajului de iarnă din parc, conform sursei citate.

„O specie dorită de pasionaţii de ornitologie”

Prezenţa mătăsarului a fost confirmată şi de Societatea Ornitologică Română (SOR) – filiala Bucureşti, conform informaţiilor disponbile.

„Era 3 ianuarie, în jurul prânzului, când Alex Birău a semnalat apariţia mătăsarului în Bucureşti. Este o specie visată de toţi cei pasionaţi de păsări. Oaspete de iarnă, mătăsarul a fost prezent şi iarna trecută, dar a evitat Bucureştiul. Acum a surprins pe toată lumea prin apariţia sa în Parcul Natural Văcăreşti, oferind un cadou neaşteptat la început de an”, a transmis SOR Bucureşti pe Facebook, pe 9 ianuarie.

Conform SOR, mătăsarul cuibăreşte în peninsula Scandinavă, Siberia, Canada și Alaska. În timpul iernii, se deplasează spre latitudini mai joase, iar în anii cu migraţii masive spre sud pot ajunge până în zonele sub-mediteraneene.

În România, mătăsarul apare periodici în numere mari, o dată la câţiva ani, când se pot observa stoluri numeroase, în special în nordul sau nord-estul ţării. Ultima apariţie masivă a avut loc în iarna 2023-2024, precedată de o alta în iarna 2012-2013. În afara acestor perioade, specia este observată sporadic, în număr mic, în sezonul rece.

Recomandari
Show Cookie Preferences