Spitalul din Slatina - măsuri financiare pentru atragerea medicilor care să efectueze gărzi

Spitalul din Slatina - măsuri financiare pentru atragerea medicilor care să efectueze gărzi
La spital / Foto: Yuri Arcurs | Dreamstime.com

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina va implementa stimulente financiare menite să atragă medici care să efectueze gărzi, precum şi personal medical de specialitate. Acest demers a fost aprobat de consilierii judeţeni într-o sesiune extraordinară.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a afirmat că prin aceste stimulente se doreşte atragerea medicilor rezidenţi pentru gărzi. Fondul total necesar pentru acest an este estimat la aproximativ 3 milioane de lei.

„Acordăm stimulente pentru gărzi personalului rezident, pentru a-i atrage lângă Spitalul Judeţean Slatina. Există secţii în care este dificil să se acopere gărzile, motiv pentru care încercăm să atragem rezidenţii de anul V care au capacitatea de a efectua gărzi. În România, remunerarea pentru gărzi nu reflectă salariile actuale, iar acest lucru face ca orele de gardă să fie mai puţin atractive. Avem posibilitatea legală de a oferi stimulente exclusiv pentru gărzile rezidenţilor, astfel încât să asigurăm personalul necesar desfăşurării activităţii. Ne așteptăm să investim în jur de trei milioane de lei anual pentru a acoperi toate gărzile plătite suplimentar”, a subliniat președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Obiectivul spitalului - atragerea medicilor rezidenți

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Angela Nicolae, a explicat că în curând vor fi stabilite împreună cu sindicatul criteriile pentru acordarea acestor plăţi suplimentare, având ca scop atât atragerea medicilor pentru liniile de gardă, cât şi sprijinirea personalului de suport.

„Criteriile de acordare a stimulentelor vor fi stabilite în colaborare cu sindicatul. Dorim să menţinem liniile de gardă acoperite, motiv pentru care ne străduim să păstrăm medicii deja angajaţi şi să atragem din afara unităţii medicii, atât rezidenţi cât şi specialişti. Aceste stimulente vor include şi personalul TESA, care ajută la buna funcţionare a spitalului”, a completat Angela Nicolae.

Conform declarațiilor managerului Spitalului Județean Slatina, anul trecut unitatea medicală a alocat un milion de lei ca stimulente financiare pentru personal.

În decembrie 2024, nouă medici rezidenţi au beneficiat de aceste stimulente pentru gărzi, iar efectul pozitiv al acestor plăţi suplimentare a determinat continuarea participării lor la gărzile din acest an, inclusiv un rezident din specialitatea cardiologie, unde este necesară suplinirea posturilor.

„Spitalul trebuie să ofere pacienţilor îngrijiri medicale corespunzătoare, de aceea acoperirea liniilor de gardă cu personal competent este esenţială. Criteriile de acordare a stimulentelor vor lua în considerare numărul de gărzi efectuate”, a mai declarat managerul Angela Nicolae.

Problema deficitului de medici cardiologi

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se confruntă cu un deficit de medici cardiologi în acest an, ceea ce a dus la suspendarea temporară a activităţii Compartimentului de Terapie Intensivă Coronarieni.

La sfârșitul lunii ianuarie, un bărbat de 66 de ani din Slatina a decedat în timp ce era transportat spre Spitalul Județean din Craiova după ce a suferit 4 stopuri cardio-respiratorii, deoarece spitalul din localitate nu avea medic disponibil pentru a-i monta un stent.

Pe parcursul anului 2024, 67 de pacienți cu afecțiuni cardiace au fost transferați de la Slatina la Craiova. Stentarea este crucială pentru salvarea pacienților care au avut stopuri cardiace.

Foto: Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences