Un film clasic al lui Hitchcock prinde viață într-un orășel din Argentina
Locuitorii unui orășel de pe coasta Atlanticului din Argentina se confruntă cu o „invazie” neobișnuită, asemănătoare cu o scenă dintr-un film clasic regizat de Alfred Hitchcock, potrivit Reuters.
Mii de păsări au invadat localitatea Hilario Ascasubi, iar spre deosebire de producția din 1963, tipul de invazie este unul de papagali.
Biologii atribuie această situație tăierii pădurilor din împrejurimi. Papagalii afectează cablurile electrice ale orășelului, cauzând întreruperi ocazionale ale curentului.
Principala temere a locuitorilor este zgomotul continuu generat de păsări, precum și excrementele acestora care au acoperit străzile orașului.
„Dispariția pădurilor de pe dealuri determină papagalii să vină mai aproape de așezări pentru a căuta hrană, adăpost și apă”, explică biologa Daiana Lera. Aceasta menționează și faptul că Argentina a pierdut, de-a lungul timpului, o mare parte din suprafețele împădurite.
În Hilario Ascasubi, papagalii au început să vină în ultimii câțiva ani, căutând refugiu în timpul sezonului de toamnă și iarnă. Locuitorii estimează că, în anumite momente, numărul de păsări din orășel poate fi de 10 ori mai mare decât al populației umane, care este de aproximativ 5.000.
Situația se îmbunătățește în timpul verii, când păsările migrează spre sud, în Patagonia, pentru a se împerechea.
Având în vedere că Argentina se află în emisfera sudică, toamna se întinde pe perioada martie-iunie, iar iarna se încheie oficial în luna septembrie.
Vara, când papagalii se îndreaptă spre locurile de împerechere, va începe abia în luna decembrie.
Localnicii, alarmați de invazia păsărilor
Imagini distribuite pe rețelele sociale ilustrează sute de păsări într-un singur cadru, așezate pe cabluri electrice sau stâlpi, zburând în stoluri ce amintesc de scenele din faimoasa peliculă a lui Hitchcock.
„Ele mușcă și distrug cablurile, iar apa poate pătrunde în fire atunci când plouă, cauzând întreruperi ale alimentării. Acești papagali generează costuri zilnice și dificultăți pentru noi”, a declarat Ramon Alvarez, un jurnalist de la un post de radio local.
Locuitorii au încercat diverse metode de a alunga păsările, de la emiterea unor sunete puternice la utilizarea de lasere noaptea, dar fără succes.
„Este necesar să începem restaurarea mediului nostru natural”, subliniază biologa Lera.
„Dar până când acest lucru se va întâmpla, trebuie să luăm în considerare strategii pentru a putea conviețui în orașele noastre în cea mai mare armonie cu păsările”, a sugerat aceasta.