Un studiu realizat de Deloitte indică faptul că sustenabilitatea va transforma semnificativ rolul directorului financiar, cu accent pe gestionarea datelor non-financiare

Conform studiului Deloitte „Re/Insurance CSRD benchmark”, se preconizează o evoluție importantă în responsabilitățile directorului financiar (CFO), care va implica în următorii ani administrarea unor date non-financiare, întrucât directiva UE referitoare la raportarea sustenabilității companiilor (CSRD) introduce cerințe noi, iar directorii financiari sunt, în general, considerați responsabili pentru acestea. Studiul a fost efectuat în rândul asigurătorilor din sectoarele de viață, asigurări generale și compozite. Din analiza rezultatelor, reiese că 76% dintre asigurători care și-au stabilit un cadru de guvernanță pentru CSRD au delegat aceste responsabilități fie directorului financiar (53%), fie în colaborare cu directorul de sustenabilitate (CSO) (23%).
Cei mai mulți asigurători participanți la studiu au format echipe centrale, cu un număr de până la zece angajați permanenți, completate de până la 20 de angajați externi, într-un grup mai larg, multifuncțional, ce include între opt și patruzeci de membri. La nivelul entităților cu sediul în afara Uniunii Europene, compania-mamă joacă un rol activ în implementarea CSRD la nivel local.
Noua directivă europeană are un domeniu de aplicare, detalii și cerințe de auditare mult mai extinse decât alte reglementări anterioare. Primele companii afectate de directivă vor fi obligate să prezinte un raport de durabilitate în 2025 pentru anul financiar 2024. După un an de la intrarea în vigoare a CSRD, în ianuarie 2023, sectorul asigurărilor a demonstrat un grad de pregătire scăzut spre mediu. Cea mai mare parte a asigurătorilor examinați se află încă în faza de evaluare, 44% realizând analiza denumită Double Materiality Assessment (DMA) pentru a determina ce informații trebuie să raporteze conform directivei, iar numai 25% având o analiză completă pentru a decide cum să se conformeze Standardelor Europene de Raportare de Sustenabilitate (ESRS). Este important de menționat că prioritățile din industrie s-au concentrat pe implementarea noilor reglementări contabile IFRS 17, iar companiile din Germania prezintă un grad de maturitate mai ridicat comparativ cu cele din afara Uniunii.
„Aproape 20% dintre asigurători nu au desemnat încă un responsabil pentru raportarea CSRD, indicând că unii încă nu au înțeles pe deplin noile cerințe. Pe de altă parte, 63% dintre aceștia au început colaborarea cu auditorul extern pentru a alinia așteptările în legătură cu auditul și rapoartele CSRD valabile pentru 2024”, a afirmat Claudiu Ghiurluc, partener de audit și servicii conexe, Deloitte România.
Al doilea pas, care urmează evaluării inițiale, implică definirea indicatorilor de performanță și formatul raportului, dar această etapă este ineficientă. Numai o treime dintre companii au început lucrul la formatul raportului, iar nimeni nu l-a finalizat, ceea ce înseamnă că nicio companie din studiu nu a avansat până la a treia etapă, aceea a implementării.
Majoritatea asigurătorilor din primul val de companii care se supun noilor cerințe implementează soluții tactice pentru primul an de raportare, ceea ce sugerează o abordare de conformitate. Totuși, pe măsură ce societățile de asigurare și reasigurare acumulează experiență și înțeleg mai bine cerințele, este de așteptat ca abordarea lor să devină mai strategică, integrând sustenabilitatea în modelul de afaceri și raportare.
În România, directiva privind raportarea informațiilor legate de sustenabilitate a fost transpusă prin Ordinul 85/2024 emis de Ministerul Finanțelor, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un proiect de normă pentru aplicarea acestor cerințe în sectorul asigurărilor. Interacțiunile cu firmele locale sugerează că rezultatele studiului se aplică și în România, unde jucătorii din sector sunt în faza de învățare a noilor standarde, cu eforturi coordonate în principal de compania-mamă din grup. CSRD are potențialul de a fi mai mult decât o simplă cerință de raportare, reprezentând un prim pas spre adoptarea unui model de afaceri care integrează sustenabilitatea”, a declarat Ana Șerban, director al serviciilor de audit, Deloitte România.
Referitor la Standardele Europene de Raportare de Sustenabilitate, asigurătorii au identificat un număr de între trei și opt aspecte relevante, cu o medie de cinci. Cele mai importante teme includ schimbările climatice, resursa umană, consumatorii și utilizatorii finali, comportamentele de afaceri, biodiversitatea și ecosistemele. Aspectele de mediu necesită cel mai mare efort, urmate de cele sociale.
Studiul Deloitte „Re/Insurance CSRD benchmark” a fost realizat pe baza datelor colectate la începutul anului 2024 de la 16 dintre cei mai mari furnizori de servicii de asigurare și reasigurare, atât din Uniune, cât și din afara acesteia.
Deloitte furnizează servicii globale de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță în managementul riscului și alte servicii pentru aproximativ 90% din companiile din topul Fortune Global 500® și mii de firme din sectorul privat. Experții Deloitte contribuie la realizarea de rezultate măsurabile și durabile, sprijinind încrederea în piețele de capital și facilitând transformarea și prosperitatea companiilor. Cu o experiență de peste 175 de ani, Deloitte este prezent în peste 150 de țări și teritorii, având ca obiectiv crearea unui impact pozitiv în societate prin cei aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel global.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, oferind colaborări cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, consultanță în managementul riscului și soluții IT, precum și alte servicii suplimentare, susținute de peste 3.400 de profesioniști.
Pentru informații suplimentare despre rețeaua globală a firmelor membre, vizitați www.deloitte.com/ro/despre.