Unul dintre liderii separatiștilor pro-ruși solicită „eliberarea” orașului Odesa și a orașului Nikolaev

Unul dintre liderii separatiștilor pro-ruși solicită „eliberarea” orașului Odesa și a orașului Nikolaev
Denis Pusilin alaturi de presedintele Vladimir Putin la Kremlin, Foto: Kremlin / UPI / Profimedia Images

Denis Puşilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, a cerut luni ocuparea orașelor Odesa și Nikolaiv din sudul Ucrainei, considerându-le rusești din punct de vedere istoric, conform raporturilor agențiilor EFE și Agerpres.

„Odesa a fost fondată de Ecaterina cea Mare în 1794. Acest oraș a fost creat la ordinul ei. Este sau nu un oraș rusesc? Cu siguranță că este”, a declarat el pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.

Odesa, cel mai important oraș ucrainean de pe litoralul Mării Negre, reprezintă baza rămasă a marinei ucrainene și portul prin care Kievul își exportă cerealele.

„Terenurile din Nikolaiv au fost revendicate în timpul războiului ruso-turc, fiind preluate de la hanatul Crimeii, care era pe atunci sub controlul Imperiului Otoman. Este sau nu acest oraș rusesc?”, a declarat el retoric.

Puşilin a exprimat regretul cu privire la „greșelile” comise de unii lideri sovietici, care au dus la existența unei populații rusofone în afara granițelor Rusiei.

„Dacă am recunoscut greșelile, atunci aceste orașe trebuie să fie eliberate. Aceasta este convingerea mea fermă”, a adăugat el. De asemenea, liderul prorus a contestat ideea conform căreia armata rusă nu a reușit să cucerească orașe majore în 2023.

Denis Pușilin face referire la cucerirea Bahmutului

„Ascultați, oare Artiomovsk (cunoscut ca Bahmut de ucraineni) nu este semnificativ? Desigur, nu am reușit să recucerim Kievul”, a declarat el, menționând că, în ciuda provocărilor aduse de armele și fondurile occidentale, „armata rusă progresează”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat la sfârșitul anului trecut că conflictul va continua până când Kremlinul va atinge toate obiectivele stabilite la începutul acestuia în februarie 2022.

În ultimele luni, Moscova a câștigat inițiativa pe aproape întregul front din Ucraina, confirmată prin capturarea în decembrie a bastionului ucrainean Mariinka, situat la nord de orașul Donețk.

Deși Rusia a reușit să creeze un coridor între teritoriul rus continental și peninsula anexată Crimeea, transformând Marea Azov într-o mare interioară, armata rusă nu a fost capabilă să protejeze peninsula sau Flota Mării Negre, dislocată în Sevastopol, de rachetele și dronele ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 684-a zi a conflictului din Ucraina în format LIVETEXT.

Recomandari
Show Cookie Preferences