VIDEO Un tronson de autostradă de lângă Capitală are șanse să fie inaugurat parțial mai devreme de termen. Cum arată acum

VIDEO Un tronson de autostradă de lângă Capitală are șanse să fie inaugurat parțial mai devreme de termen. Cum arată acum
Autostrada A0 Nord, Lotul 1 / Sursă: Captură YouTube

Cel mai întârziat tronson al autostrăzii de centură A0 a Capitalei a obținut aprobarea pentru construcție pe întreaga sa lungime în această primăvară. Cu toate acestea, autoritățile de la Ministerul Transporturilor sunt optimiste și estimează că o porțiune semnificativă din acesta ar putea fi deschisă circulației cu aproape șase luni înainte de termen, conectând prin autostradă două drumuri naționale cruciale.

Responsabilă de lucrările celor 18 kilometri care vor lega A0 de la DN1 până la continuarea spre A1 este o asociere de constructori italieni și români. Odată finalizată, această porțiune va completa autostrada A0, care va avea o lungime totală de aproape 100 de kilometri și va înconjura complet Capitala.

„Progresul șantierului se dovedește a fi unul pozitiv, iar lucrările sunt în conformitate cu graficul stabilit prin contract. Vă reamintesc că am început lucrările în luna Martie a acestui an, iar finalizarea este programată pentru sfârșitul anului viitor. Împreună cu antreprenorii, vizăm ca un tronson între DN1 și DN1A să fie finalizat cu aproximativ 6 luni mai devreme, adică în mai 2026”, a declarat secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu.

În plus, de la intersecția cu DN1 spre vest există în prezent o porțiune de doi kilometri de autostradă până în apropierea localității Corbeanca, care a rămas neutilizată de când UMB a terminat tronsonul adiacent (Lotul 2) în 2023. Constructorii români care se ocupă de Lotul 1 speră să continue acest segment de autostradă nefolosit până la viitorul nod rutier cu DN1A, aceasta având o lungime de circa 8 kilometri.

Finalizarea lucrărilor înainte de termenul stabilit în contract ar putea fi posibilă și datorită gradului redus de dificultate al celor 8 km, care nu includ structuri semnificative, cu excepția unui pasaj prin care DN1A va traversa autostrada A0.

În plus, singurele poduri mai mari care rămân de construit de către antreprenorul italian sunt pe restul lotului, între DN1A și continuarea A0 spre intersecția cu A1. Acestea includ un pod care va permite autostrăzii să supratraverseze calea ferată București – Pitești și un alt pod lung prin care autostrada va trece atât peste DN7, cât și peste calea ferată București – Pitești.

Autostrada repartizată între doi constructori, fiecare executând jumătate din lucrări

Pe acest tronson, care măsoară 17,5 km, lucrează doi antreprenori parte dintr-o asociere româno-italiană, fiecare desfășurând activități pe sectoare distincte.

Cei doi constructori au semnat un contract în toamna anului 2023, având o valoare de 815 milioane de lei, cu un termen de 12 luni pentru proiectare și 22 luni pentru execuție.

Prima autorizație parțială de construcție a fost emisă abia în 2024, iar întregul tronson a primit aprobarea pentru lucrări în februarie a anului acestuia.

„Constructorul român (Retter Management) se ocupă de construcția sectorului de 8 km cuprins între km 12+120 și km 20+000 (Buftea DN1A – Corbeanca DN1)”, informează CNAIR.

  • Lungime: 17,5 km
  • Valoare: 815 milioane lei
  • Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti – Retter Management
  • Contract semnat: octombrie 2023
  • Lucrări începute: octombrie 2024 (parțial) / martie 2025 (complet)
  • Termen de finalizare: 22 de luni execuție
  • Finalizare posibilă: T4 2026 / T2 2026 (parțial între DN1 și DN1A)
Recomandari
Show Cookie Preferences