Virusul sincițial respirator: principala cauză a spitalizărilor la copiii mici. Cum îl poți recunoaște în comparație cu o simplă răceală.

Virusul sincițial respirator: principala cauză a spitalizărilor la copiii mici. Cum îl poți recunoaște în comparație cu o simplă răceală.
Copil răcit, Foto: © Vadimgozhda | Dreamstime.com Cop

Pe măsură ce temperaturile scad, începe și sezonul infecțiilor respiratorii. Unul dintre cele mai mari pericole pentru copiii mici este infecția cu virusul sincițial respirator (VSR). Această infecție afectează în mod special tractul respirator inferior la sugari și copii mici. Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății publice, aproape toți copiii devin infectați cu acest virus până la împlinirea vârstei de doi ani, iar reinfecțiile sunt frecvente.

În cele mai multe cazuri, infecția cauzată de virusul sincițial respirator generează simptome ușoare, asemănătoare cu cele ale unei răceli comune, care pot dispărea spontan sau cu tratament, în câteva zile până la o săptămână.

Chiar dacă majoritatea copiilor se infectează inevitabil, este important să se ia măsuri de protecție pentru nou-născuți și sugari sub 6 luni, atrag atenția reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.

Pentru copiii născuți prematur sau cu probleme de sănătate respiratorie sau cardiovasculară, infecția cu acest virus poate fi extrem de gravă. Acestora li se poate dezvolta o infecție severă, care necesită spitalizare, inclusiv în unități de terapie intensivă.

Infecțiile cauzate de virusul sincițial respirator reprezintă principala cauză a spitalizărilor la copiii sub un an.

Virusul afectează și adulții, dar complicațiile și decesele sunt mai frecvente în rândul persoanelor în vârsă, cu vârste de 65 de ani sau mai mult.

Cum se transmite virusul sincițial respirator și cum ne putem proteja

Virusul sincițial respirator se răspândește cu ușurință prin strănut, tuse, contact direct între persoane sau prin folosirea comună a recipientelor pentru băut și tacâmurilor, dar și prin atingerea unor suprafețe contaminate.

Virusul poate supraviețui timp de 30 de minute sau chiar mai mult pe mâinile nespălate și până la 6 ore pe suprafețele jucăriilor, tastaturilor sau mânerele ușilor.

Pentru a reduce riscul de infectare, este esențial să se respecte câteva măsuri de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, îndrumarea celor din jur să facă la fel, evitarea locurilor aglomerate și contactul cu alți copii, mai ales cu cei care au simptome de răceală sau febră. De asemenea, ar trebui menținute curate jucăriile, hainele și așternuturile, iar fumatul trebuie evitat în preajma copilului.

Copiii ar trebui să nu participe la colectivități, iar adulții cu simptome respiratorii ar trebui să nu meargă la serviciu. Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să se autoizoleze acasă timp de 48 de ore după dispariția simptomelor.

În special, părinții copiilor cu risc crescut de infecție severă ar trebui să limiteze expunerea acestora în colectivități sau în alte locuri cu risc crescut de transmitere, în perioadele de intensificare a circulației virusului, conform recomandărilor specialiștilor.

Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator

Simptomele inițiale ale infecției cu virusul sincițial respirator sunt adesea asemănătoare celor ale unei răceli și pot include:

  • febră ușoară,
  • secreții nazale,
  • tuse uscată,
  • durere în gât,
  • durere de cap ușoară.

În formele severe, virusul se poate extinde la tractul respirator inferior, cauzând infecții grave, precum pneumonia sau bronșiolita.

În astfel de cazuri, simptomele pot include:

  • febră,
  • dificultăți de respirație,
  • respirație șuierătoare,
  • scăderea apetitului,
  • iritabilitate sau oboseală neobișnuită,
  • culoare albăstruie a pielii.

„În cazul în care observăm simptome precum wheezing, adică respirație șuierătoare, sau dacă cel mic devine vânăt în jurul gurii sau pe extremități, este esențial să îl ducem de urgență la medic. Există protocoale prin care se pot evalua și identifica copiii a căror viață poate fi în pericol”, recomandă prof. univ. dr. Anca-Doina Pleșca, medic primar pediatru.

Virusul sincițial respirator afectează frecvent tractul respirator inferior, infecțiile cauzate de acesta fiind cauza principală a spitalizărilor la copiii mai mici de un an. Copiii născuți prematur, mai ales cei mai mici de 6 luni, sunt în mod special vulnerabili.

Datele indică faptul că, anual, în România, aproximativ 18.000 de copii se nasc prematur, ceea ce înseamnă aproximativ unul la fiecare 30 de minute.

Complicații ale infecției cu VSR pot apărea, de asemenea, și la sugari sau copii mici cu afecțiuni pulmonare cronice sau probleme cardiace congenitale.

Reinfecțiile cu virusul sincițial respirator sunt frecvente

Virusul sincițial respirator este extrem de contagios și nu conferă o imunitate de durată: un copil se poate reinfecta și îmbolnăvi de 2-3 ori în același sezon, conform specialiștilor.

Circulația virusului este de obicei intensă timp de 5-6 luni pe an, sezonul infecțiilor cu VSR variind în funcție de regiune, în România având loc de obicei din octombrie până în martie.

Există tratamente disponibile pentru infecțiile severe cu virus sincițial respirator, iar cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui vaccin care să ofere protecție împotriva acestui virus.

Recomandari
Show Cookie Preferences