10 state europene, inclusiv România, solicită renunțarea totală la importurile de gaze rusești
Un grup format din 10 state europene, printre care se numără și România, face apel către Uniunea Europeană pentru a opri importurile de gaze din Rusia, atât prin intermediul conductelor, cât și prin transport maritime sub formă de gaze lichefiate (LNG), conform unui document citat de Reuters. Până în prezent, Uniunea Europeană nu a implementat o interdicție completă a importurilor de gaze din Rusia, din cauza dependenței continue a anumitor țări.
În prezent, Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancțiuni pentru Moscova, fiind al 16-lea de la declanșarea conflictului din Ucraina.
Cele 10 țări care au semnat acest document sunt România, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia și Suedia.
Sancțiunile necesită consimțământul unanim al statelor membre, însă Ungaria s-a opus până acum
„O alternativă la o interdicție totală ar putea implica o diminuare treptată a consumului de gaze rusești și LNG, așa cum este stabilit în Foaia de parcurs RePowerEU”, se menționează în document, referindu-se la obiectivul Uniunii de a elimina combustibilii fosili din Rusia până în 2027.
Uniunea Europeană a interzis deja importurile de petrol din Rusia pe cale maritimă, dar nu a aplicat o interdicție similară pentru importurile de gaze prin conducte, deoarece unele țări din UE continuă să depindă de acestea.
Cele 10 țări afirmă că navele rusești de LNG ar trebui excluse din interiorul Uniunii.
Potrivit Reuters, Comisia Europeană lucrează la un plan mai detaliat pentru a reduce dependența de energia rusă. Aceste sancțiuni, fiind cea mai directă cale de a suspenda importurile de combustibil din Rusia, ar necesita acceptul unanim al tuturor statelor membre ale Uniunii.
Premierul ungar, Viktor Orban, s-a opus în trecut sancțiunilor impuse energiei rusești, în timp ce prim-ministrul slovac, Robert Fico, a subliniat săptămâna trecută că a garantat aprovizionarea cu gaze a Slovaciei în urma unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin în decembrie.
Importurile de gaze ale Europei de la Rusia, fostul furnizor de top, au scăzut începând cu anul 2022, iar Uniunea a crescut importurile de LNG din Statele Unite și a intensificat producția de energie regenerabilă.
Importurile de gaze din Rusia au cunoscut o scădere suplimentară în această lună, în contextul expirării unui contract pentru livrarea gazelor rusești în Europa prin Ucraina. Totuși, Slovacia a indicat că intenționează să reia acest acord.
Sursa foto: Dreamstime