76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte despre produsele fără fum

Un sondaj recent realizat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International (PMI) relevă un grad înalt de acceptare a produselor fără fum, cum ar fi tutunul încălzit, în rândul cetățenilor europeni. Aproape două treimi (66%) dintre adulții chestionați consideră că fumătorii ar putea fi încurajați să opteze pentru alternative fundamentate științific prin aplicarea unui regim fiscal favorabil acestor produse, care să fie totuși suficient de strict pentru a descuraja utilizarea de către tineri sau persoanele care nu fumează.
Cetățenii din România consideră că Uniunea Europeană ar trebui să analizeze urmările politicilor fiscale și își exprimă opinii ferme cu privire la modul în care liderii europeni ar trebui să gestioneze produse de acest tip:
- 76% dintre respondenții români afirmă că fumătorii adulți ar trebui să fie informați corect prin date științifice despre produsele fără fum, care, deși nu sunt lipsite de riscuri, sunt o alternativă mai sigură pentru cei care fumează.
- 72% dintre respondenții români sunt de părere că guvernele pot contribui la îmbunătățirea sănătății publice prin politici care să sprijine fumătorii care nu renunță complet la fumat, încurajându-i să adopte soluții inovatoare, fără fum, care ar putea fi mai puțin dăunătoare decât fumatul.
- 72% dintre români consideră că Uniunea Europeană ar trebui să investească timp și resurse în combaterea fumatului, prin îndrumarea tuturor fumătorilor să aleagă fie să renunțe complet, fie să adopte alternative mai bune.
„Aceste date subliniază importanța vitală a accesului la informații corecte, mai ales în contextul progreselor în știință și tehnologie. Considerăm că știința ar putea facilita dialogul constructiv cu autoritățile de reglementare și comunitatea medicală. Numai astfel putem oferi celor aproape 4 milioane de fumători români adulți soluții bazate pe dovezi științifice, menite să îi ajute să renunțe definitiv la țigări. Ne dorim ca decidenții să ia în considerare efectele benefice ale produselor fără fum și să integreze ideea de reducere a efectelor negative ale tutunului în strategiile de control al consumului de tutun.”, a declarat Emma Zeicescu, Director Communications, Philip Morris România.
În România, 70% dintre respondenți consideră că organizații precum Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să se concentreze mai mult pe diminuarea efectelor nocive ale consumului de tutun și să încurajeze utilizarea de produse mai puțin dăunătoare, în loc de a elimina complet consumul.
„Aceste rezultate arată o discrepanță între decidenți și cetățeni în ceea ce privește politicile referitoare la tutun”, a declarat președintele Povaddo, William Stewart. „Abordarea Uniunii Europene pare să se concentreze pe un obiectiv nerealist, cel de a elimina consumul de nicotină, în vreme ce majoritatea cetățenilor susțin o abordare pragmatică, care să minimizeze efectele negative ale tutunului și să încurajeze utilizarea produselor mai puțin dăunătoare.”
Sondajul evidențiază și o bună înțelegere la nivel european a problemelor generate de comerțul ilicit cu produse din tutun și nicotină. Aproximativ 60% dintre respondenți la nivel european consideră că țara lor suferă din cauza acestui fenomen, iar în România, 69% dintre respondenți cred că țara se confruntă cu o asemenea problemă.
- 75% dintre respondenți consideră că interzicerea anumitor produse din tutun nu va reduce efectiv consumul, ci va conduce la căutarea acestora în piața neagră.
- 68% sunt de părere că comerțul ilicit subminează eforturile de reducere a ratei fumatului.
- 74% cred că traficul ilegal cu produse din tutun are consecințe negative grave asupra sănătății publice din România.
- 6% dintre respondenții români au identificat corect că, în 2022, pierderile la bugetul de stat din cauza comerțului ilicit cu aceste produse au fost între 200 și 400 de milioane EUR.
Metodologia sondajului
Povaddo a efectuat sondajul online în numele PMI în perioada 29 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024, având ca target un eșantion reprezentativ de peste 14.110 adulți din 14 țări: Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Ucraina, cu aproximativ 1.000 de interviuri online în fiecare țară. Datele au fost ponderate pentru a reflecta demografia online a fiecărei țări în funcție de vârstă, sex și consum de tutun/nicotină, conform statisticilor naționale. Rezultatele au o marjă de eroare de ±1% la nivel global și de +/-3% pe țară.
Nota bene: din cauza rotunjirilor, este posibil ca sumele totale să nu ajungă la 100%.
Philip Morris International: Un viitor fără fum
Philip Morris International (PMI) este un lider internațional în industria tutunului, dedicat construirii unui viitor fără fum, extinzându-și portofoliul de produse dincolo de cele care conțin tutun sau nicotină. Compania a investit, din 2008, peste 12.5 miliarde USD în dezvoltarea, fundamentarea științifică și comercializarea de soluții inovatoare fără fum pentru adulții care altfel ar continua să fumeze, cu scopul de a închide complet segmentul țigărilor. PMI deține capacități de evaluare științifică la nivel înalt, axate pe toxicologie, cercetări clinice și comportamentale. În noiembrie 2022, PMI a achiziționat Swedish Match, un lider în produsele cu nicotină pentru uz oral, devenind astfel o referință în promovarea unui viitor fără fum prin brandurile IQOS și ZYN. FDA din SUA a autorizat vânzarea unei versiuni a dispozitivului IQOS dezvoltat de PMI ca produs din tutun cu risc modificat. Până la sfârșitul anului 2023, produsele fără fum erau disponibile în 84 de piețe și aproximativ 20,8 milioane de adulți din întreaga lume au adoptat IQOS, lăsând fumatul în urmă. Produsele fără fum au generat aproximativ 37% din veniturile nete totale ale PMI în 2023. În februarie 2021, PMI și-a exprimat ambiția de a pătrunde în domeniul wellness-ului și îngrijirii sănătății pentru a îmbunătăți calitatea vieții prin soluții integrate.
Pentru mai multe detalii vizitați www.pmi.com și www.pmiscience.com
Articol realizat cu sprijinul Philip Morris România