Alegeri SUA 2024: Kamala Harris, fiica unor imigranți, are șanse să devină prima femeie președintă a Statelor Unite, într-un scenariu demn de film
La mai puțin de o oră de la anunțul lui Joe Biden de a se retrage din cursa electorală, democrații s-au mobilizat rapid pentru a o susține pe Kamala Harris, noua candidată a partidului pentru alegerile prezidențiale din 2024. După ce a fost prima femeie procuror general al Californiei și vicepreședinte, acum își propune să devină prima femeie în fruntea țării.
Drumul lui Kamala Harris către vârful politicii americane a fost remarcabil, plin de provocări și întrebări dificile.
Originară din Oakland, California, Harris este fiica unor imigranți: mama sa este de origine indiană, iar tatăl de origine jamaicană, conform unei biografii realizate de CNN.
Părinții ei s-au despărțit când ea avea doar cinci ani, iar Kamala a fost crescută în principal de mama sa, Shyamala Gopalan Harris, cercetătoare în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile civile.
Kamala o descrie pe mama sa ca fiind „dăruită, curajoasă și o deschizătoare de drumuri în lupta pentru sănătatea femeilor”. „Ne-a învățat să nu ne plângem de nedreptate, ci să acționăm”.
Legătura cu moștenirea sa culturală
Harris a crescut având o puternică conexiune cu moștenirea sa indiană, acompaniindu-și mama, de religie hindusă, în vizitele în India, dar mama ei a inițiat-o și pe ea și pe sora sa, Maya, în cultura afro-americană din Oakland.
„Mama mea a realizat că trebuie să crească două fiice de culoare”, a scris Kamala în autobiografia „The Truths We Hold”.
„Știa că societatea va percepe pe mine și pe Maya ca fete de culoare și era determinată să ne ajute să devenim femei de culoare încrezătoare”.
Harris s-a simțit mereu confortabil cu identitatea sa, descriindu-se simplu ca „americancă”. Ea a afirmat pentru Washington Post în 2019 că politicienii nu ar trebui să se limiteze la etichete datorită culorii sau originii.
„Eu sunt cine sunt. Sunt confortabil cu asta. Poate că alții trebuie să se adapteze, dar eu sunt bine cu mine”, a declarat candidata democraților.
Ascensiunea către funcția de vicepreședinte
A început să lucreze ca procuror districtual în comitatul Alameda și apoi, între 2004 și 2011, ca procuror pentru orașul San Francisco.
După aceasta, a devenit procuror general al Californiei, fiind prima femeie și prima persoană de culoare aleasă în acest post în cel mai populat stat din SUA, conform New York Times.
Această realizare a propulsat-o în 2016 în cursa pentru funcția de senator de California. În Congres, stilul său de a pune întrebări, specific profesiei sale de procuror, i-a adus notorietate în audierile comisiei.
La patru ani distanță, a intrat în competiția pentru nominalizarea democraților pentru Casa Albă, dar campania, care a început promițător, a stârnit repede dificultăți în prezentarea clară a ideologiei și platformei sale.
Deși campania ei nu a avut un parcurs bun, câștigătorul nominalizării democratice, Joe Biden, i-a oferit ocazia de a reveni în lumina reflectoarelor naționale, alegând-o ca parteneră în cursa electorală.
Gil Duran, fost director de comunicare al lui Kamala Harris, a numit acest moment „o mare răsturnare de situație”.
„Mulți nu credeau că are disciplina necesară pentru a avansa atât de rapid la Casa Albă, deși recunoscuseră ambiția și potențialul ei”, a adăugat Duran.
Rolul său la Casa Albă și provocările întâmpinate
Harris a prioritizat mai multe inițiative cheie în timpul mandatului său la Casa Albă, jucând un rol esențial în realizările apreciate ale administrației Biden, notează BBC.
Ea a stabilit un nou record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreședinte în istoria Senatului, contribuind astfel la adoptarea Legii privind reducerea inflației și a Planului american de salvare, care au livrat plăți de stimulare și alte ajutoare în timpul pandemiei Covid-19. În contextul unui Senat format din 100 de membri, vicepreședintele american poate vota decisiv în caz de egalitate.
Biden a desemnat-o să conducă eforturile de a aborda cauzele profunde ale migrației, în contextul unui aflux record de migranți la frontiera dintre SUA și Mexic.
Criticile referitoare la progresele sale pe acest subiect au fost dure, fiind acuzată de republicani și de unii democrați că a întârziat șase luni să organizeze o vizită la frontieră.
Harris a preluat și rolul de purtător de cuvânt al administrației Biden pe tema avortului, în urma anulării de către Curtea Supremă, în 2022, a deciziei „Roe v Wade”.
În discursul său de acceptare de la Convenția Democratică, cel mai important moment din cariera sa, Harris i-a criticat pe Trump și pe republicani pentru restrângerea accesului la avort, afirmând: „Pur și simplu și-au pierdut mințile”, promițând să readucă protecțiile prevăzute de Roe v Wade.