Alegeri SUA. Americanii își aleg astăzi noul președinte: Donald Trump și Kamala Harris, într-o competiție captivantă, observată la nivel global
Alegătorii din Statele Unite își exprimă votul astăzi având în vedere economia, migrația și dreptul la avort, iar competiția pentru președinție depășește granițele americane, fiind atent monitorizată în întreaga lume, inclusiv în Europa și România, unde războiul din Ucraina generează temeri profunde. Urnele se vor închide începând cu primele ore ale nopții de marți spre miercuri (de la 01.00, ora României), iar primele rezultate vor fi disponibile în cursul nopții, deși verdictul final ar putea fi amânat.
Zeci de milioane de alegători americani au optat deja pentru votul anticipat în alegerile prezidențiale și pentru Congresul SUA, însă majoritatea alegătorilor se îndreaptă către urne marți, marcând sfârșitul unei campanii tensionate și divizive, care a contribuit și mai mult la polarizarea societății.
Rezultatele sondajelor recente indică o competiție strânsă, cu democrata Kamala Harris având un avantaj la nivel național, în timp ce republicanul Donald Trump conduce la limită în unele state cheie, decisive pentru rezultatul final. Două sondaje de ultim moment sugerează că Harris ar putea avea tendințe ascendente, dar confirmarea finală va depinde de voturile exprimate.
Cine va ieși învingător nu este încă clar.
Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, a fost ținta a două tentative de asasinat în timpul campaniei, la scurt timp după ce a fost condamnat într-un caz de plăți murdare în legătură cu actrița pentru adulți Stormy Daniels.
Deși controversat, el reușește să câștige încrederea multor americani în ceea ce privește economia și migrația.
Kamala Harris, în vârstă de 60 de ani, a devenit candidata Partidului Democrat în iulie, având șansa de a deveni prima femeie care deține cea mai puternică funcție din lume, după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a avut o prestație slabă în dezbaterea cu Trump și, ulterior, a renunțat la candidatura pentru realegere sub presiunea partidului.
Susținând că Trump reprezintă o amenințare pentru democrație, Harris își ia angajamentul de a atrage voturile clasei de mijloc și ale femeilor prin politici sociale, însă se confruntă cu dificultăți în sondaje din cauza anilor de inflație ridicată.
Cu sufletul la gură
De la China la Israel, Gaza, Liban, Rusia sau Europa, întreaga lume așteaptă cu nerăbdare numele viitorului lider american.
Pentru Ucraina și estul Europei, tensiunea este la cote maxime, în contextul conflictului din Ucraina.
Donald Trump a promis că va încheia rapid războiul, dar observatorii tem să că acest lucru ar putea implica presiuni asupra Kievului pentru cedarea unor teritorii și închiderea conflictului în condiții favorabile pentru Rusia.
Se așteaptă ca Harris să continue în principal politica actuală a administrației Biden de sprijinire a Ucrainei.
Când se închid urnele
Urnele se deschid în SUA la ora 06.00 ET (ora 13.00, ora României) în statele de pe coasta de est și continuă apoi cu celelalte state.
Primele urne se închid la 18.00 ET (01.00, miercuri, ora României) în Kentucky și Indiana, însă aceste state nu sunt de o mare miză, fiind predominant republicane.
La ora 19.00 ET (02.00, miercuri, ora României) se închid urnele în șase state, inclusiv Georgia, un stat cheie.
După încă jumătate de oră, urnele se închid și în trei alte state: Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest. Carolina de Nord este un stat important ce ar putea oferi indicii despre șansele lui Harris.
La 20.00 ET (03.00, miercuri, ora României) se închid urnele în 16 state, inclusiv Pennsylvania, care este cel mai semnificativ stat cheie din acest an și care ar putea oferi un indiciu clar despre rezultatul final.
La 21.00 ET (04.00, miercuri, ora României) se închid urnele în alte 15 state, inclusiv Michigan și Wisconsin, iar Nevada, un alt stat esențial, își va închide urnele după o oră.
Când aflăm rezultatele
Numărătoarea voturilor va începe imediat după închiderea urnelor, iar estimările vor fi publicate în noapte de către cele mai importante organizații de presă din SUA, bazate pe date oficiale.
Până la închiderea urnelor în Hawaii și în cea mai mare parte a Alaskăi, moment în care în România va fi ora 7 dimineața, americanii ar trebui să aibă o idee despre cine va fi noul președinte. Totuși, trebuie să fim prudenți.
În 2020, AP nu a declarat câștigătorul alegerilor decât pe 7 noiembrie, la patru zile după închiderea primelor urne.
În 2016, lucrurile au fost mult mai clare în dimineața de după alegeri, când Trump a fost declarat câștigător.
Având în vedere cât de strânsă se preconizează a fi competiția pentru Casa Albă, americanii se pot pregăti pentru o noapte lungă – sau chiar pentru mai multe zile pentru a descoperi cine va deveni următorul președinte.
Șapte state contează în mod deosebit
Aproape 240 de milioane de cetățeni sunt eligibili să voteze la alegerile din 2024 din SUA, însă un număr mai mic va decide cine va deveni următorul președinte, conform unei analize.
Toată lumea știe deja, de exemplu, că Harris va câștiga în California, în timp ce Trump se poate baza pe suportul din Texas.
Experții spun că există un număr restrâns de state esențiale care pot fi câștigate fie de democrata Kamala Harris, fie de republicanul Donald Trump, și care ar putea influența rezultatul final.
La alegerile din 5 noiembrie 2024, șapte state – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin – vor juca un rol crucial în alegerea noului președinte al SUA.
Cum se alege președintele
Câștigătorul alegerilor din SUA nu este cine obține cele mai multe voturi la nivel național, așa cum se procedează în majoritatea țărilor care desfășoară alegeri democratice corecte.
În schimb, ambii candidați se întrec în cele 50 de state.
Fiecare stat are un anumit număr de voturi electorale, determinate parțial de populație. În total, există 538 de voturi electrale, iar câștigătorul este candidatul care obține 270 sau mai multe voturi.
California dispune de cele mai multe voturi în colegiul electoral, 54, în timp ce statele cu populație mică precum Wyoming, Alaska și Dakota de Nord (inclusiv Washington DC) au câte trei.
În toate statele, cu excepția a două, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi primește toate voturile electorale ale statului.
Astfel, este posibil ca un candidat să aibă cele mai multe voturi la nivel național – cum a fost cazul Hillary Clinton în 2016 – dar să fie învins în colegiul electoral.
Alegeri pentru Congres
În afara Statelor Unite, alegerile din 5 noiembrie sunt adesea asociate cu competiția pentru Casa Albă, dar pentru americani, componența noului Congres este la fel de importantă. Aceste alegeri legislative se anunță a fi extrem de competitive.
În sute de circumscripții electorale din întreaga țară, alegătorii vor decide dacă câștigătorul alegerilor prezidențiale va putea implementa programul său cu sprijinul legislativului sau dacă se va confrunta cu blocaje politice.
Congresul SUA, având sediul pe Capitol Hill din Washington, este format din două camere: Camera Reprezentanților, unde se dispută toate cele 435 de fotolii, și Senatul, care are acum 34 din cele 100 de locuri în joc.
Pe lângă funcția lor legislativă comună, cele două camere sunt relevante în domeniile politicii externe, apărării, taxelor și ajutoarelor internaționale. De asemenea, ele au drept de control asupra executivului și sistemului judiciar.
Cu câteva zile înainte de alegeri, diferența dintre cele două partide pare a fi extrem de mică.
Alegerile pentru Camera Reprezentanților se anunță a fi strânse, iar Senatul ar putea ajunge în mâinile republicanilor, dar cu o majoritate foarte redusă.