Cât timp își petrec copiii din România folosing dispozitivele? Semnele dependenței de telefon în rândul copiilor și adolescenților
Conform medicului Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie, un copil din România ultimează media de 4-5 ore pe zi în fața dispozitivelor. Aceste date au fost obținute în cadrul campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, organizată anual de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
„Orele petrecute de copii în faţa dispozitivelor sunt alarmant de multe, iar media înregistrată pentru cei 695 de copii consultați de noi în cadrul acestei campanii este de aproximativ 4 până la 5 ore pe zi. Aceste cifre sunt îngrijorătoare”, afirmă medicul pediatru Anca Doina Pleșca. Aceasta a subliniat necesitatea de a aduce sportul în centrul vieții copiilor, în locul timpului alocat dispozitivelor.
Dependența de telefonul mobil nu este recunoscută ca afecțiune mintală
La nivel global, specialiștii nu recunosc oficial dependența de telefonul mobil sau de alte dispozitive precum tabletele sau calculatoarele ca o afecțiune de sănătate mintală. Totuși, există cercetări care sugerează că atât copiii, cât și adolescenții pot dezvolta o preocupare excesivă față de telefoanele mobile, conform Medical News Today.
Nu s-a definit clar timpul exact care constituie utilizarea excesivă, dar utilizarea îndelungată a acestor dispozitive se referă la obiceiul de a petrece perioade extinse pe smartphone.
Această grijă excesivă poate conduce la incapacitatea de a controla sau limita utilizarea telefonului, chiar și în momente inadecvate.
În cele din urmă, dependența de telefonul mobil poate determina copiii și adolescenții să neglijeze responsabilitățile și relațiile sociale, dar poate și să provoace stări de neliniște și anxietate atunci când nu au acces la telefoanele lor.
Rețelele sociale contribuie la comparații nesănătoase
Copiii își pot neglija hobby-urile, activitatea fizică și interacțiunea socială în favoarea timpului petrecut pe telefon, chiar și în cazul activităților care le aduceau plăcere anterior.
De asemenea, deficitul de atenție și dificultățile în concentrare sunt asociate cu utilizarea excesivă a telefonului mobil de către tineri.
Mai mult decât atât, cercetările sugerează că expunerea excesivă la telefoanele mobile, prin intermediul rețelelor sociale, poate contribui la sentimente de singurătate, depresie și o stimă de sine scăzută. Tinerii care își petrec prea mult timp pe rețele sociale pot experimenta comparații nesănătoase și dezvolta o imagine de sine negativă.
Riscurile utilizării excesive a smartphone-ului
Un studiu referitor la utilizarea problematică a telefonului în rândul copiilor și adolescenților constată că sunt necesare ample cercetări pentru a înțelege pe deplin riscurile asociate acestui comportament.
Cercetătorii sugerează că literatura științifică indică mai multe consecințe negative și posibile pericole legate de utilizarea smartphone-ului.
Pe lângă abandonarea altor activități și izolarea socială, utilizarea excesivă poate genera simptome fizice, cum ar fi oboseala oculară, durerile de cap și disconfort în gât sau spate. Un studiu publicat de Nature a demonstrat că utilizarea prelungită a telefonului provoacă frecvent probleme de postură și dureri musculare la nivelul gâtului.
De asemenea, aceeași cercetare a arătat o corelație semnificativă între durerile de gât, rezistența musculară și utilizarea zilnică a telefonului. Persoanele care folosesc smartphone-ul timp de 4 ore pe zi sau mai mult au prezentat o intensificare a durerilor cervicale, comparativ cu cei care nu au acest obicei, având totodată o rezistență musculară mai scăzută.
SURSA FOTO: Dreamstime.com.