Ce implicații are creșterea salariului minim brut la nivel național de la 3.300 de lei la 3.700 de lei pentru departamentele de salarizare ale companiilor?

Ce implicații are creșterea salariului minim brut la nivel național de la 3.300 de lei la 3.700 de lei pentru departamentele de salarizare ale companiilor?
Ana Hoborici si Gabriela Ilie, Foto: Deloitte Romania

Creșterea salariului de bază minim brut, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, începând cu 1 iulie 2024, va aduce numeroase efecte atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Aceasta va determina o majorare a salariului net pentru angajații care beneficiază de salariul minim brut, o modificare a valorii maxime a deducerii de bază și a contribuțiilor sociale datorate angajatorilor pentru angajații cu program redus.

Decizia a fost aprobată pe 6 iunie 2024 prin Hotărârea de Guvern 598/2024, având ca obiectiv majorarea salariului de bază minim brut, excluzând indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Ulterior, pe 7 iunie 2024, a fost adoptată și Ordonanța de Urgență a Guvernului 59/2024, prin care suma scutită de impozitul pe venit și contribuțiile sociale a crescut de la 200 lei/lună la 300 lei/lună. Astfel, angajații care respectă condițiile legale vor beneficia de această facilitate fiscală până la finalul anului 2024.

Un rezultat imediat al acestor reglementări este creșterea salariului net pentru angajații plătiți cu salariul minim brut de la 2.079 lei la 2.363 lei lunar.

Modificarea deducerii de bază a impozitului

Odată cu creșterea salariului minim brut, va exista și o ajustare a deducerii de bază aplicată angajaților în funcție de venitul lunar brut, cu un maxim de 2.000 lei peste salariul minim brut garantat.

Astfel, deducerea personală de bază va crește de la 660 la 740 lei lunar, fără a lua în considerare numărul persoanelor aflate în întreținere. Pentru angajații care au persoane în întreținere, deducerea se va ajusta în funcție de numărul acestora, având un maxim de 1.665 lei în cazul în care un salariat întreține patru sau mai multe persoane.

Creșterea contribuțiilor sociale pentru salariile sub minimul pe economie

Conform legislației actuale, angajatorii trebuie să plătească contribuții sociale pentru toți angajații care au venituri sub salariul minim brut pe țară. Prin urmare, majorarea acestuia la 3.700 lei lunar va duce la creșterea bazei de calcul pentru contribuțiile sociale.

Acest lucru va genera costuri operaționale mai mari pentru angajatori, în special pentru cei care au un număr semnificativ de angajați cu salarii sub minimul pe economie și care lucrează part-time, deoarece aceștia vor trebui să aloce fonduri suplimentare pentru contribuțiile sociale.

Ajustarea popririlor pentru salariați

Pentru angajații care obțin venituri sub salariul minim net, popririle vor putea fi aplicate doar pe suma care depășește jumătate din acest plafon, conform Codului de procedură civilă. Astfel, creșterea salariului minim brut va avea ca efect mărirea părții 'protejate' în caz de popriri, crescând valoarea netă rămasă angajaților.

Salarii aplicabile pentru o perioadă de 24 de luni

Conform Codului muncii, salariul minim brut garantat poate fi aplicat angajaților pentru o perioadă maximă de 24 de luni. După expirarea acestei perioade, salariile vor trebui ajustate la un nivel superior salariului minim.

Creșterea plafonului pentru indemnizația de concediu medical

Plafonul pentru indemnizațiile de concediu medical, care se bazează pe 12 salarii minime brute pe lună, va deveni mai mare datorită creșterii salariului minim. Aceasta va permite plata unei indemnizații de concediu medical de până la 44.400 lei lunar (brut), față de 39.600 lei anterior.

Implementarea majorării din punct de vedere juridic

Majorarea salariului minim brut nu necesită încheierea unui act adițional la contractele de muncă, conform legislației în vigoare, care prevede că modificările impuse prin lege nu necesită astfel de formalități.

Pe lângă implementarea acestei majorări, angajatorii trebuie să analizeze necesitatea ajustării salariilor unor angajați care se află deja la sau pe lângă acest nivel.

În concluzie, creșterea salariului minim brut de la 3.300 lei la 3.700 lei și majorarea sumei neimpozabile de la 200 lei la 300 lei/lună vor avea multiple efecte asupra angajatorilor. Este esențial ca aceștia să facă ajustările necesare în sistemele de salarizare în timp util, având în vedere toate aspectele influențate de aceste modificări legislative, pentru a asigura corectitudinea calculelor salariale.

Material de opinie de Ana-Maria Hoborici, Manager, Soluții de Servicii Externalizate, Deloitte România, și Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

Recomandari
Show Cookie Preferences