Cercetările științifice semnalează colapsul rapid al unui curent oceanic major din Atlantic, amenințând nord-vestul Europei

Cercetările științifice semnalează colapsul rapid al unui curent oceanic major din Atlantic, amenințând nord-vestul Europei
Ghețari în Oceanul Atlantic, FOTO: Shutterstock

Experții avertizează cu privire la colapsul mai accelerat decât se anticipase al unui sistem complex de curenți oceanici din Atlantic, care ar putea duce la consecințe devastatoare pentru țările nordice, ce se confruntă cu vremuri reci în timp ce restul lumii se încălzește, conform agenției AFP.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor Consiliului Nordic, care s-au întâlnit recent la Reykjavik, aproape patruzeci de cercetători internaționali subliniază că efectele ar putea fi resimțite „probabil” la nivel global.

Sistemul de circulație Atlantic-Meridional (AMOC) este un complex de curenți oceanici, inclusiv Curentul Golfului, care reglează temperatura între tropice și emisfera nordică, fiind esențiali pentru condițiile de vie din Arctica.

Colapsul acestui sistem, deja slăbit în ultimele două decenii, este unul dintre punctele critice de îngrijorare pentru oamenii de știință, având potențialul de a declanșa o serie de dezastre.

Totuși, nu există un consens în comunitatea științifică cu privire la momentul în care ar putea avea loc acest colaps.

Conform celui de-al șaselea raport de evaluare emis de experții ONU pentru climă (GIEC), există „un nivel moderat de încredere că Sistemul de circulație Atlantic-Meridional nu se va prăbuși înainte de 2100”.

În ciuda acestui fapt, semnatarii scrisorii deschise susțin că cercetările recente „sugerează că GIEC a subestimat acest risc și că depășirea acestui punct critic este o posibilitate reală în următoarele decenii”.

Cercetătorii emit avertismente privind riscurile fenomenelor meteorologice extreme

„Impacturile, în special asupra țărilor nordice, ar putea fi devastatoare, inclusiv o răcire majoră a regiunii în timp ce zonele din jur continue să se încălzească”, declară cercetătorii.

„Aceasta ar provoca o intensificare a ‘pungii reci’ (o zonă anormal de rece) deja prezentă deasupra Atlanticului subpolar, rezultând probabil în fenomene meteorologice extreme fără precedent”, adaugă ei.

Un astfel de fenomen ar putea amenința „viabilitatea” agriculturii în nord-vestul Europei, conform cercetătorilor.

De asemenea, efectele ar fi „probabil” simțite la nivel global, provocând „schimbări în centurile de precipitații tropicale, o reducere a absorbției de dioxid de carbon de către oceane (ceea ce ar conduce la o creștere mai rapidă în atmosferă) și o creștere semnificativă a nivelului mării”.

Consiliul Nordic include Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, alături de teritorii precum Insulele Feroe, Groenlanda și Aland.

Liderii acestor țări se întâlnesc la Reykjavik pentru un summit, la care a participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Recomandari
Show Cookie Preferences