Cercetătorii au reușit să reconstituie pentru prima dată genomul unor indivizi care au trăit acum 10.000 de ani în Africa de Sud

Cercetătorii au reușit să reconstituie pentru prima dată genomul unor indivizi care au trăit acum 10.000 de ani în Africa de Sud
Pictură rupestră din Munții Drakensberg aflați în Africa de Sud, FOTO: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

O echipă de cercetători a reconstituit cele mai vechi genomuri umane din Africa de Sud, provenind de la doi indivizi care au trăit acum aproximativ 10.000 de ani, oferind astfel informații valoroase cu privire la istoria demografică a acestei regiuni, a declarat o reprezentantă a echipei de cercetare, conform agenției AFP.

Secvențele genetice au fost extrase din rămășițele unui bărbat și unei femei, descoperite în adăpostul rupestru de la Oakhurst, situat în apropierea orașului George din sudul Africii, a explicat profesoara Victoria Gibbon, specialistă în antropologie biologică la Universitatea din Cape Town.

Aceste genomuri sunt parte dintr-un total de 13 secvențe reconstituite care provin de la rămășițele unor indivizi ce au trăit între 1.300 și 10.000 de ani în urmă.

Înainte de aceste noi descoperiri, cele mai vechi genomuri reconstruit din zonă erau estimate la aproximativ 2.000 de ani.

Studiul efectuat la Oakhurst a adus în prim-plan un aspect surprinzător: cele mai vechi genomuri reconstituite sunt genetic asemănătoare populațiilor San și Khoekhoe, care trăiesc în prezent în acea regiune, conform unui comunicat al UCT.

„Studiile similare din Europa au demonstrat o istorie a schimbărilor genetice semnificative cauzate de migrațiile umane din ultimele 10.000 de ani”, a declarat autorul principal, Joscha Gretzinger, în comunicat.

„Rezultatele obținute din Africa de Sud sunt foarte diferite și sugerează o istorie îndelungată de stabilitate genetică”, a adăugat Gretzinger, cercetător la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig.

Descoperiri uimitoare în studiul genetic realizat de cercetători

Analizele ADN-ului sugerează că această stabilitate genetică a fost afectată în urmă cu aproximativ 1.200 de ani, când nou-veniții au introdus păstoritul, agricultura și noi limbi, începând interacțiunea cu grupurile locale de vânători-culegători.

Deși Africa de Sud găzduiește unele dintre cele mai vechi urme de oameni moderni, acestea sunt în general foarte slab conservate, a explicat Victoria Gibbon pentru AFP. Totuși, noile tehnologii permit acum extragerea acestui ADN, a adăugat ea.

Spre deosebire de Europa și Asia, unde au fost reconstituite mii de genomuri, în Africa de Sud au fost descoperite mai puțin de două duzini de genomuri antice, în special în Botswana, Africa de Sud și Zambia.

„Astfel de situri sunt rare în Africa de Sud, iar Oakhurst a oferit o mai bună înțelegere a mișcărilor și relațiilor dintre populațiile locale în decursul a aproape 9.000 de ani”, a subliniat Gibbon.

Recomandari
Show Cookie Preferences