China anunță măsuri „istorice” pentru a sprijini sectorul imobiliar

China anunță măsuri „istorice” pentru a sprijini sectorul imobiliar
Blocuri în construcție în provincia Shandong din China, Foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul din China a dezvăluit vineri un set cuprinzător de măsuri, pe care le-a caracterizat drept „istorice”, pentru a aborda criza din sectorul imobiliar, după ce mari dezvoltatori au ajuns la limita falimentului, conform agențiilor AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Sectorul imobiliar și construcțiile constituie mai mult de 25% din Produsul Intern Brut al celei de-a doua economii globale, dar începând din 2020 se confruntă cu dificultăți datorită restricțiilor impuse de Beijing privind accesul la credite pentru dezvoltatori, menținându-le astfel un grad scăzut de îndatorare.

Această strângere a creditului a dus câțiva dezvoltatori importanți, precum Evergrande și Country Garden, aproape de faliment, iar scăderea prețurilor a descurajat cetățenii chinezi de la investiții în achiziționarea de noi locuințe.

Prezența cartierelor întregi de locuințe nefinalizate sau abandonate a determinat guvernul de la Beijing să convoace vineri o videoconferință dedicată acestui subiect. La această întâlnire au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai sectorului imobiliar, constructori, bănci și organisme de reglementare.

Vicepremierul chinez, He Lifeng, a subliniat că „sunt necesare eforturi semnificative pentru a gestiona proiectele de locuințe aflate în curs de finalizare, care au fost vândute și care se confruntă cu dificultăți în livrare.”

De asemenea, vicepremierul a adăugat că, „în orașele cu un număr mare de locuințe, autoritățile ar putea comanda și achiziționa unele dintre acestea la prețuri accesibile, pentru a le utiliza ca locuințe sociale.” Fără a oferi detalii despre timpul necesar sau numărul de locuințe vizate.

He Keng, fost director adjunct al biroului de statistică din Beijing, a menționat anul trecut că apartamentele disponibile neocupate ar putea adăposti în continuare un miliard și 400 de milioane de persoane.

În altă ordine de idei, Banca Centrală a Chinei a anunțat o facilitate de refinanțare de 300 miliarde yuani (aproximativ 41,53 miliarde dolari) destinate locuințelor accesibile, și a redus suplimentar dobânzile la creditele ipotecare, precum și avansul necesar pentru prima locuință.

Analiza planurilor guvernului chinez pentru sectorul imobiliar

Analiștii subliniază că măsurile anunțate vineri indică faptul că autoritățile de la Beijing recunosc că prăbușirea pieței imobiliare reprezintă o problemă ce necesită soluții imediate, a comentat Raymond Yeung, economist la banca ANZ.

„Aceasta este o măsură curajoasă. Totuși, rămâne de văzut care va fi capacitatea financiară a guvernelor locale de a îndeplini directivele primite de la centru,” a mai adăugat Raymond Yeung.

Experții de la Goldman Sachs estimează că stocul total de locuințe ce ar putea fi vândute în China se ridică la 13.500 miliarde yuani (1.870 miliarde dolari) la sfârșitul anului 2023, iar pentru a finaliza construcțiile rămase, ar fi necesară o investiție de capital de 5.000 miliarde yuani.

Conform celor mai recente date oficiale, în primul trimestru al anului, existau pe piață locuințe noi cu o suprafață totală de 395 milioane metri pătrați, marcând o creștere de 24% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În această context, analiștii de la Tianfeng Securities au calculat că ar fi nevoie de cel puțin 7.000 miliarde yuani (967 miliarde dolari), echivalent cu 78% din deficitul bugetar al Chinei pentru a putea absorbi stocul de locuințe nevândute în termen de 18 luni.

Recomandari
Show Cookie Preferences