Cine este Cristian Terheș, candidatul la alegerile prezidențiale care a obținut renumărarea voturilor și a solicitat CCR anularea scrutinului

Cine este Cristian Terheș, candidatul la alegerile prezidențiale care a obținut renumărarea voturilor și a solicitat CCR anularea scrutinului
Cristian Terheș, președintele PNCR, la o conferință de presă organizată pe tema contestării rezultatului alegerilor prezidențiale, FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Cristian Terheș, reprezentant al Partidului Naţional Conservator Român (PNCR) la alegerile prezidențiale, a înregistrat o decizie fără precedent la CCR – renumărarea tuturor voturilor. A intrat în politică pe listele PSD, ulterior aderând la AUR înainte de a se alătura din nou altui partid în acest an.

La 45 de ani, Terheș are formare teologică, având un diplomă de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, departamentul Oradea. În anul 2002 s-a mutat în Statele Unite, unde și-a continuat educația și a lucrat în diverse companii private, conform CV-ului său public.

Hirotonit preot greco-catolic în 2006, Terheș a fost administrator al Misiunii Sf. Ioan Botezătorul din Tustin, California. În paralel, a activat ca președinte al Romanian Community Coalition, un ONG prin care s-a implicat în politica românească.

A devenit cunoscut pe scena politică din România în 2012, când s-a opus referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, manifestându-se ca un critic al alianței USL și al PSD.

Cristian Terheș a fost ales eurodeputat pe listele PSD și AUR

Din 2016, Terheș a fost frecvent prezent în emisiuni de la Antena 3 și România TV. În acea perioadă, a început să susțină PSD-ul, ulterior devenind membru al acestui partid. În aceștia ani, a fost un critic accentuat al președintelui Klaus Iohannis, pledând pentru suspendarea acestuia.

După ce a anunțat candidatura pe listele PSD la alegerile prezidențiale din 2019, a fost suspendat din calitatea de preot de către Biserica Greco-Catolică. A câștigat un mandat de eurodeputat din partea PSD, dar un an mai târziu a ales să se alăture PNȚCD și grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European.

În decembrie 2023, s-a alăturat Partidului Național Conservator Român (PNCR), fiind ales președinte, împreună cu justificarea plecării din PNȚCD, menționând blocajele cauzate de litigii.

La alegerile europarlamentare din vara acestui an, PNCR a format o alianță electorală cu AUR și Partidul Republican din România sub denumirea „Alianța AUR”. Terheș a deschis lista acestei alianțe, obținând un nou mandat de eurodeputat.

După aceste alegeri, a întrerupt colaborarea cu AUR și a decis să candideze independent pentru funcția de președinte al României, câștigând recent 95.782 de voturi, reprezentând 1,04% din totalul voturilor exprimate.

Terheș a solicitat anularea primului tur al alegerilor prezidențiale

Președintele PNCR a fost unul dintre cei doi candidați care au cerut Curții Constituționale anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, invocând nereguli în ceea ce privește voturile exprimate pentru lidera USR, Elena Lasconi. A afirmat că a identificat cazuri în care voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost atribuite „din pix” candidatei Elena Lasconi.

Terheș a acuzat, într-o conferință de presă, fraudarea alegerilor și intervenții ce au influențat rezultatele pentru primii doi candidați, subliniind că prin aceste acțiuni s-a schimbat ordinea în turul II.

De asemenea, a acuzat USR de continuarea campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia, menționând intervențiile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale unor „reprezentanți de marcă ai USR” care au încurajat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. A enumerat nume ca Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu, argumentând că postările lor au generat mii de aprecieri și distribuiri.

El a subliniat că diferența dintre candidatul clasat pe locul doi, Elena Lasconi, și cel de pe locul trei este foarte mică.

Decizia istorică a CCR

Deși a respins contestația formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, Curtea Constituțională a decis recent, pe baza solicitării lui Terheș, să ceară Autorității Electorale Permanente renumărarea tuturor celor peste 9 milioane de voturi exprimate în alegerile anterioare, atât în țară, cât și în străinătate.

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a discutat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș. Având în vedere prevederile legale și principii constituționale, cu unanimitate de voturi, s-a decis:

  • 1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot valide și nule la alegerile prezidențiale din data de 24 noiembrie 2024.
  • 2. Înaintarea rezultatelor acestei reverificări către Biroul Electoral Central.
  • 3. Stabilirea unei date pentru judecată pe 29 noiembrie 2024, ora 14:00.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a reacționat, afirmând că renumărarea voturilor în termen scurt este imposibilă.

Recomandari
Show Cookie Preferences