Copiii care consumă fructe și legume au o viață adultă mai sănătoasă. Descoperă avantajele acestor alimente în perioada infanței
Includerea fructelor și legumelor în alimentația copiilor are numeroase beneficii pentru sănătate, influențând pozitiv starea de bine a adulților de mai târziu, prin reducerea riscurilor de afecțiuni cardiovasculare, infarct și cancer, conform Institutului Național de Sănătate Publică. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic de 5 porții de fructe și legume, ceea ce corespunde aproximativ 400-500 g.
Consumul zilnic de fructe și legume este esențial pentru creșterea sănătoasă a copiilor și dezvoltarea lor cognitivă, așa cum subliniază și CDC – Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.
Gustările nesănătoase pot fi înlocuite cu fructe și legume
Fructele și legumele contribuie la menținerea unei sănătăți optime, susținând dezvoltarea intelectuală, reducând indicele de masă corporală și sporind densitatea osoasă în rândul băieților, notează specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Înlocuirea gustărilor nesănătoase, bogate în calorii, cu fructe și legume este un pas important în prevenirea obezității.
O alimentație sănătoasă se bazează pe un minim de 400 de grame (5 porții) de fructe și legume (excluzând cartofii) pe zi, precum și pe includerea leguminoaselor, nucilor și cerealelor integrale, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Fructele și legumele sunt opțiuni sănătoase, fie că sunt consumate proaspete, congelate sau conservate. Este important să fiți atenți la adaosurile de zahăr în fructele conservate și la nivelul de sare în legumele conservate.
Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, oferind un aport semnificativ de antioxidanți în comparație cu alte gustări dulci sau alimente fast-food care sunt bogate în grăsimi și zahăr.
Curcubeul pe farfurie
Experții de la CDC sugerează ca dieta copilului să fie variată și colorată, reprezentată prin diferite grupuri alimentare:
- Fructe: banane, căpșuni, pere, portocale, pepeni sau avocado.
- Legume: spanac fiert, morcovi, mazăre, cartofi dulci sau sfeclă.
- Cereale integrale: pâine cu cereale integrale, biscuiți sau paste integrale.
- Carne: carne slabă de vită, miel, pui, pește dezosat sau curcan (în bucăți mici pentru copiii de la 6 la 12 luni).
- Lactate: iaurturi sau brânzeturi pasteurizate.
Tipul de alimentație din copilărie influențează obiceiurile alimentare la maturitate
Dietele adoptate în copilărie pot avea un impact asupra obiceiurilor alimentare din viața adultă și pe parcursul îmbătrânirii, conform învățăturilor specialiștilor CDC.
Aceasta este o motivație importantă pentru a încuraja hrana sănătoasă în alimentația copiilor, care trebuie să includă o gamă diversificată de fructe și legume.
Familia joacă un rol crucial în dezvoltarea obiceiurilor sănătoase ale copiilor. Totuși, există provocări socio-economice diverse, cum ar fi părinții foarte ocupați, părinți care lucrează în străinătate sau atracția alimentelor procesate, care complică obținerea unei alimentații sănătoase, la care se adaugă presiunea colegilor pentru copiii de vârstă școlară, potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Copiii care învață să aibă un mic dejun zilnic, să consume fructe și legume și să aibă o activitate fizică regulată, vor promova aceste obiceiuri sănătoase și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, propriii copii.
SURSA FOTO: Dreamstime.com