Remus Pricopie propune modificarea legislației pentru alegerea președintelui României: „Fără „lunatici” la conducerea statului”
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) consideră că legea privind alegerea președintelui ar trebui să fie ajustată „în mai multe direcții”, inclusiv prin introducerea unui control medical de specialitate pentru „unul sau mai mulți candidați” în anumite circumstanțe.
Pe rețelele de socializare, Remus Pricopie a postat un mesaj intitulat „Fără «lunatici» în fruntea Statului”.
Acesta susține că este necesar ca Biroul Electoral Central (BEC) sau Curtea Constituțională a României (CCR) să aibă posibilitatea de a solicita un control medical pentru candidați.
„Legea nr. 370/2004 privind alegerea președintelui României ar trebui revizuită pe mai multe aspecte înainte de stabilirea, prin H.G., a calendarului alegerilor prezidențiale din 2025.”
În afară de teme precum războiul hibrid, publicitatea electorală și finanțarea, el propune ca legea să permită BEC și/sau CCR să ceară, în anumite cazuri, un control medical de specialitate pentru candidați, înainte de confirmarea candidaturii.”
Remus Pricopie a menționat că unii specialiști în drept constituțional pot explica de ce o astfel de clauză nu ar putea fi incluse în reglementare.
„Sper însă să nu ajungem în situația în care președintele României va fi ocupat cu negocieri cu entități „non-umane” sau cu interpretarea informațiilor din H2O, lăsând țara pe mâna „experților” din est”, a adăugat rectorul SNSPA, făcând referire la Călin Georgescu, fost candidat independent la alegerile prezidențiale.
„Este important de menționat că legislația impune un control medical anual pentru Președintele României aflat în funcție, dar nu solicită aceeași măsură pentru candidați. PS: În trecut, se spunea simplu: „Este dus cu capul””, a mai declarat Pricopie.
El subliniază că, în actualul context electoral, România nu își poate permite să prioritizeze protejarea drepturilor individuale atât de mult încât să neglijeze interesele unui întreg popor.
„Mă întreb, în acest context, cine se asigură că avem dreptul de a trăi într-o țară fără «lunatici» în fruntea statutului?”, concluzionează rectorul SNSPA.
Coaliția de guvernare a decis ca alegerile prezidențiale, anulate de CCR în decembrie, să fie reorganizate pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur).