Creștere a salariilor cu 25% și expansiunea locurilor de muncă în AI: influența inteligenței artificiale asupra pieței muncii

Creștere a salariilor cu 25% și expansiunea locurilor de muncă în AI: influența inteligenței artificiale asupra pieței muncii
Inteligență artificială, Foto: © Stnazkul | Dreamstime.com

Conform unui raport recent, numărul locurilor de muncă ce necesită abilități în inteligența artificială a avut o expansiune de 3,5 ori mai rapidă decât în alte domenii, la nivel global. Mai mult, salariile acestor poziții pot depăși cu 25% mediana salariilor din alte sectoare. Aceasta este o concluzie evidențiată de raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer.

Raportul subliniază că domeniile cele mai afectate de transformările generate de AI sunt serviciile financiare, IT-ul și sectorul serviciilor profesionale, atât în ceea ce privește operațiunile interne, cât și abilitățile necesare angajaților.

De asemenea, cercetarea sugerează o oportunitate economică semnificativă; locurile de muncă care implică abilități în inteligența artificială pot oferi un spor salarial mediu de până la 25% în anumite piețe.

În comparație, în sectorul IT, cererea pentru competențe specifice AI, cum ar fi „AI/Machine Learning Inference” și procesarea limbajului natural, este în creștere, pe când cerințele pentru competențe tradiționale de programare, ce pot fi înlocuite ușor de AI, sunt în declin.

„Există și sectoare care nu vor fi influențate de inteligența artificială sau care, dimpotrivă, vor avea o cerere în creștere datorită altor tendințe globale, cum ar fi energia regenerabilă, construcțiile, sportul, precum și serviciile de sănătate și îngrijire personală. În prezent, numărul anunțurilor pentru posturi specializate în AI este de șapte ori mai mare comparativ cu 2012,” concluzionează raportul.

Conform analizei, cele mai rapide creșteri ale rolurilor cu abilități AI au fost observate în sectorul serviciilor financiare (cu o pondere de 2,8 ori mai mare față de alte domenii), serviciile profesionale (de trei ori mai mare) și IT (de cinci ori mai mare).

Studiile de specialitate indică de asemenea o creștere semnificativă a valorii competențelor cognitive avansate (analiză, gândire critică, creativitate), precum și a celor emoționale și comportamentale (adaptabilitate, inteligență emoțională, influență socială, autonomie), pe lângă sinergia cu competențele digitale.

Conform opiniilor liderilor din mari companii, inteligența artificială va transforma modul în care organizațiile își desfășoară activitatea, generând astfel necesitatea de noi abilități pentru angajați.

Aproape 84% dintre directorii executivi ai companiilor ce au început integrarea inteligenței artificiale consideră că aceasta va conduce la o creștere a productivității, în timp ce 70% sunt convinși că procesul tehnologic va modifica profound activitatea organizației.

În plus, aproape 46% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a profitabilității prin implementarea AI, iar 41% estimează o majorare a veniturilor.

Raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer a evaluat peste 500.000 de anunțuri de angajare din 15 țări, ce reprezintă mai mult de 30% din PIB-ul mondial.

sursă foto Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences