Creșterea economiei Chinei cu 5,4% în primul trimestru

Creșterea economiei Chinei cu 5,4% în primul trimestru
Xi Jinping, fotografiat pe 11 martie 2025 la o întrunire a Congresului Național al Poporului chinez, cel mai înalt organism de conducere a țării, FOTO: IIchiro Ohara / AP / Profimedia Images

În primul trimestru al acestui an, economia chineză a înregistrat o expansiune de 5,4%, susținută de o creștere semnificativă a exporturilor, conform datelor oficiale.

„Sub conducerea fermă a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), condus de Xi Jinping, toate regiunile și departamentele au aplicat cu strictețe deciziile luate de PCC și Consiliul de Stat. Acestea au respectat principiul de a urmări progresul păstrând în același timp stabilitatea. S-a realizat o implementare completă a noului model de dezvoltare și s-au accelerat eforturile pentru a promova o dezvoltare de înaltă calitate, îmbunătățind coordonarea politicilor macroeconomice,” se arată într-un comunicat al Institutului de Statistică al Chinei.

Aceste cifre ale PIB-ului sunt primele înregistrate după declanșarea războiului comercial de către fostul președinte Trump, o situație care riscă să ducă la o separare completă între cele două economii majore ale lumii, în timp ce gospodăriile din China se confruntă cu dificultăți în urma încetinirii pieței imobiliare.

Această creștere se aliniază cu rata de creștere din trimestrul patru și a depășit ținta de creștere stabilită de Beijing pentru anul 2025, precum și prognoza de 5,1% oferită de analiști într-un sondaj Reuters.

Guvernul chinez a stabilit un obiectiv de creștere de 5% pentru acest an, susținut prin angajamentele de a întări măsurile de stimulare economică.

Cu toate acestea, economiștii din sectorul privat își ajusteză în mod constant previziunile privind creșterea economică, în contextul războiului comercial al lui Trump; de exemplu, Morgan Stanley a revizuit estimarea privind PIB-ul Chinei de la 4,5% la 4,2% pentru anul în curs.

Președintele SUA a implementat taxe suplimentare de 145% asupra produselor din China, oferind, totuși, scutiri temporare pentru anumite bunuri, cum ar fi telefoanele inteligente și electronicele.

Compania UBS estimează că aproape 60% din importurile americane din China se supun acestui tarif maxim de 145%; restul bunurilor se confruntă cu creșteri ale tarifelor cuprinse între 20% și 45%, valabile de săptămâna trecută.

Ca răspuns, China a introdus tarife de retaliere de 125%, ceea ce deschide calea pentru o separare severă între cele două economii importante ale lumii.

Recomandari
Show Cookie Preferences