„Dacă partidele nu adoptă o schimbare reală, schimbarea va fi impusă din afara lor”, avertizările unui sociolog cunoscut.

„Dacă partidele nu adoptă o schimbare reală, schimbarea va fi impusă din afara lor”, avertizările unui sociolog cunoscut.
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Repetarea alegerilor prezidențiale nu reprezintă o soluție, ci o simplă amânare. În absența unei schimbări radicale în politică, aceasta va legitima și va agrava nemulțumirile publicului, pe care demagogii vor profita, conform analizei sociologului Andrei Musetescu.

Ieșirea dintr-o criză nu este garantată pe o cale pozitivă. O cale negativă, adesea mascata de promisiunea unei revoluții a speranței și salvării, poate să devină realitate pe termen scurt sau lung, generând costuri semnificative la toate nivelurile.

Eșecul serviciilor secrete și amplificarea crizei de către CCR

România face parte de mult timp din grupul țărilor caracterizate prin neîncredere și frustrare față de partidele politice, lideri și instituții. Aceasta reflectă o tendință generală, nu o excepție.

Într-un climat marcat de tensiuni evidente și subtile, cei aflat la conducere au manifestat aroganță și s-au comportat ca prizonieri ai auto-suficienței, ignorând reale nemulțumiri populare.

Astfel, cei care se prezintă ca soluții pentru actuala criză politică (incluzând PSD, PNL și coaliția guvernamentală) își asumă o parte din responsabilitate pentru ascensiunea demagogilor periculoși.

Mai multe instituții, inclusiv serviciile de informații, au eșuat în îndeplinirea sarcinilor lor. Această contraperformanță nu poate fi acceptată, în special în contextul amenințărilor la adresa corectitudinii procesului electoral.

Într-o situație deja problematică, Curtea Constituțională a agravat criza prin decizii pripite și contradictorii, care au ignorat hotărâri anterioare ale altor instituții relevante. Continuarea acestei practici nu mai este acceptabilă.

Repetarea alegerilor prezidențiale este o simplă amânare, fără a rezolva problema.

O schimbare radicală în politică este esențială, deoarece anularea alegerilor prezidențiale nu va face decât să legitimeze și să amplifice nemulțumirile cetățenilor, pe care demagogii nu vor ezita să le exploateze.

Schimbarea autentică este crucială pentru viitorul partidelor

În acest context, a te limita doar la combaterea demagogiei este o abordare superficială. Noile figuri care vor apărea vor fi mai bine pregătite să capitalizeze pe o stare socială deja problematică, cunoscută sub denumirea de „situație revoluționară”.

Este esențial ca încrederea populației să fie recâștigată prin rezultate concrete, nu doar prin promisiuni.

Dacă clasa politică nu reușește să promoveze reforme structurale, schimbarea va fi imposibilă. Mecanismele schimbării în partidele politice nu sunt simple, dar o concentrare pe nevoia de schimbare autentică este necesară.

Dacă această schimbare nu se produce din interiorul partidelor, atunci va fi impusă din afară, ceea ce ar putea duce chiar la dispariția acestor structuri politice.

  • Citește articolul complet și exprimă-ți opinia.
Recomandari
Show Cookie Preferences