De ce mașinile hibride au câștigat popularitate în România ca o soluție temporară pentru trecerea la vehiculele electrice: problemele hibridele conectabile

De ce mașinile hibride au câștigat popularitate în România ca o soluție temporară pentru trecerea la vehiculele electrice: problemele hibridele conectabile
Loc de parcare pentru masini hibride (sursa foto Alisonh29, Dreamstime.com)

Anul 2024 a marcat o scădere pentru mașinile electrice, însă a fost unul favorabil pentru modelele hibride, iar perspectivele pentru hibridele complete și cele conectabile la priză sunt optimiste. Deși hibridele prezintă multe avantaje, există și provocări, în special având în vedere reglementările de mediu mai stricte și dispariția treptată a subvențiilor. Ce ne rezervă viitorul în cazul hibridelor?

Hibridizarea: un succes neașteptat în Europa

În absența unor schimbări radicale, din 2035 în Uniunea Europeană, vânzarea mașinilor noi cu motorizare complet electrică va deveni obligatorie. Totuși, tranziția nu este una simplă, iar hibridele, care dispun de un motor termic și unul electric, joacă un rol crucial. Anul trecut, europenii au achiziționat peste 4 milioane de hibride.

Deși costul mașinilor hibride este mai mare comparativ cu vehiculele pe benzină, acestea au avantaje evidente: sunt mai accesibile decât modelele electrice complete, nu este nevoie să te îngrijorezi de autonomia scăzută, au un consum mai redus și emit mai puține poluante. În plus, în multe țări există subvenții și reduceri la parcare pentru acestea.

Mulți șoferi europeni ezită să facă tranziția directă către vehicule complet electrice din cauza prețului, a lipsei de autonomie și a infrastructurii de încărcare insuficient dezvoltate.

Pentru producătorii auto, hibridizarea reprezintă o oportunitate profitabilă, marja de profit fiind mai mare în comparație cu cea a mașinilor electrice. Venitul obținut din vânzarea hibridelor ajută la finanțarea dezvoltării viitoarelor vehicule complet electrice.

În ciuda incertitudinilor pe termen lung pentru hibridizare (după 2035), pe termen scurt și mediu, până în 2030, aceste vehicule vor continua să fie relevante, în special datorită noilor modele mai accesibile, precum cele de la Dacia și brandurile chinezești, cum ar fi MG, și viitoarele oferte de la BYD.

Statisticile vânzărilor de hibride în România

În România, categoria „electrificate” cuprinde vehiculele complet electrice (BEV), hibridele conectabile (PHEV) și hibridele complete (HEV). Anul trecut, s-au înmatriculat 37.000 de astfel de vehicule, cu 2.500 mai multe față de 2023 și de patru ori mai multe decât în 2020, conform datelor APIA.

Prognozele indică o depășire a 50.000 de vehicule „electrificate” în acest an, datorită creșterii vânzărilor de hibride complete.

În ceea ce privește hibridele complete, România a înregistrat 21.000 de înmatriculări anul trecut, comparativ cu 14.000 în 2023 și 5.000 în 2020. Se estimează o creștere de 41% pentru acest an, odată cu lansarea unor modele noi. Printre cele mai vândute modele din luna ianuarie au fost Dacia Duster, Toyota Yaris Cross și Toyota Corolla.

În segmentul hibridele conectabile la priză, scăderea a fost de 15% în anul anterior, cu 6.400 de unități înmatriculate. Previziunile pentru acest an sugerează o creștere de 25%. În 2020, au fost înmatriculate doar 1.000 de hibride plug-in, iar în ianuarie, cele mai vândute modele au fost Volkswagen Golf, Ford Kuga și Mercedes Benz GLC.

Pe parcursul intervalului 2020-2024, au fost înmatriculate în total 45.000 de mașini complet electrice, 20.000 de hibride conectabile și 62.000 de hibride complete.

Conform datelor recente APIA, în februarie, cota de piață a hibridele plug-in a fost de 5,4%, în timp ce vehiculele electrice complete au reprezentat 6,1%. Lunar, Mercedes-Benz a fost lider pe segmentul hibride plug-in, în timp ce Toyota a dominat categoria hibridelor complete.

Tipuri de hibride și colaborarea între motoare

Pe piață, hibridele sunt clasificate în trei categorii principale, în funcție de modul de operare al motorului electric și al celui termic:

  • 1. Hibride complete (HEV) - utilizează un motor termic și unul electric, cu încărcarea bateriei realizată automat prin recuperarea energiei în timpul frânării. Aceste vehicule nu se pot conecta la priză.

Hibridele complete au câștigat popularitate în Europa, iar vânzările au crescut constant. La baza acestui succes se află modelul Prius dezvoltat de Toyota, acum aproape 30 de ani. Dacia oferă acum modele hibride de Duster și Jogger, care nu necesită conectare la priză.

  • 2. Hibride conectabile (PHEV) - dispun de baterii mai mari, permițând deplasarea electrică pe distanțe mai lungi. Acestea pot fi încărcate prin priză.

Hibridele conectabile permit rularea pur electrică, dar funcționează ca hibride convenționale o dată ce bateria este epuizată. Ponderea acestor vehicule este mai mare în țările nordice, cum ar fi Suedia și Finlanda.

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile a raportat că înmatriculările de hibride conectabile în UE au avut o scădere de 8% în prima lună a anului.

  • 3. Hibride „mild” (MHEV) - au un motor electric mic, care asistă motorul termic, fără a putea propulsa vehiculul singur.

Aceste vehicule dispun de un sistem de starter-generator care optimizează eficiența motorului, reducând consumul de carburant. Totuși, subvențiile pentru aceste modele au fost eliminate în multe țări din UE.

În total, anul trecut, în UE, au fost comercializate peste 4 milioane de mașini hibride de toate tipurile.

Tehnologia hibridelor: eficiență și viitor incert

Dan Vardie, președinte al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România, a subliniat că hibridizarea se vinde datorită tehnologiei bine dezvoltate și a consumului eficient.

Tehnologia hibridelor complete, având o istorie mai lungă, este bine cunoscută de constructori. Aceasta poate continua să fie o alegere preferată pe piață până în 2030.

Viitorul hibridelor va depinde în mare măsură de dezvoltarea combustibililor sintetici produși cu energie verde, care sunt mai curați și eficienți.

Problemele hibridele conectabile: subutilizarea energiei electrice

Comisia Europeană ia în considerare noi reglementări pentru hibridele de tip PHEV, în urma studiilor care arată că utilizatorii nu își încarcă frecvent vehiculele la priză, utilizându-le în mod preponderent cu motorul termic.

APIA a propus ca subvențiile pentru achiziționarea hibridelor să fie eliminate din programele de tip Rabla, prevăzând excluderea hibridelor mild în 2027, a hibridelor complete în 2028 și a hibridelor conectabile în 2029.

Creșterea pieței din Cehia

În Cehia, înmatriculările de hibride au crescut cu 26% în comparație cu anul anterior, iar ponderea lor în totalul pieței a crescut de la 18% la 22%. Dintre acestea, hibridele conectabile au totalizat 5.900 unități.

Deși Cehia a avut un program de tip Rabla, acesta s-a aplicat doar pentru vehicule electrice, iar vânzările de hibride nu au fost influențate de subvenții.

Toyota rămâne lider pe piața hibridelor, având 11.845 de vehicule vândute, iar Skoda și Mercedes completează topul.

Sursa foto: Dreamstime.com

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană dedicată promovării parteneriatelor jurnalistice, co-finanțată de Comisia Europeană. Aceasta colaborează cu publicații din diferite țări europene.

Trei organizații media internaționale coordonează activitățile proiectului.

Recomandari
Show Cookie Preferences